Czarny bez – właściwości zdrowotne, przepisy
Czarny bez (Sambucus nigra L.), nazywany również bzem leczniczym, aptekarskim bądź w niektórych regionach (zwłaszcza w Wielkopolsce) hyćką, to popularny krzew stosowany w ogrodnictwie jako roślina ozdobna. Jest bardzo łatwy w uprawie, a jego kwiaty, owoce i liście znajdują zastosowanie w zielarstwie, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym.
Czarny bez znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych, moczopędnych, ponadto wspomaga odporność i zwalcza wolne rodniki. Największą popularnością cieszą się jego owoce, których wysoka aktywność biologiczna została udowodniona naukowo. Niemniej jednak aby korzystać z właściwości leczniczych rośliny, trzeba ją odpowiednio przygotować przed spożyciem.
Czarny bez - charakterystyka
Uprawa czarnego bzu
Czarny bez powinno się sadzić na stałe wiosną lub jesienią. Wskazane są gleby próchnicze, średnio wilgotne, przed posadzeniem warto dodać do ziemi kompost i zapewnić przepuszczalność podłoża. Należy wybierać miejsca ciepłe, dobrze nasłonecznione. Niemniej jednak bez to roślina odporna na zanieczyszczenia powietrza, choroby, tolerująca różne typy gleby, ponadto w okresie zimowym nie trzeba jej okrywać. Najwięcej uwagi wymaga w początkowej fazie uprawy, kiedy powinno się zapewnić jej odpowiednie nawodnienie. Bez wystarczy przycinać co kilka lat, usuwając najstarsze pędy. Zalecana odległość między krzewami wynosi od 6 do 10 m. Najlepsze owocowanie następuje po dwóch latach, a aby dodatkowo zwiększyć zbiory, powinno się stosować przed i po kwitnieniu kompost lub nawóz bogaty w azot.
Kwiaty czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu są białe, tworzą tzw. baldachogrona. Okres zbioru przypada na maj i czerwiec. Podczas zbiorów należy zwrócić uwagę na to, by nie wszystkie kwiatostany były rozwinięte, a czynność tę najlepiej wykonywać w słoneczny dzień. Kwiaty powinno się przechowywać w chłodnym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Szypułki najlepiej usuwać po wysuszeniu. Intensywny zapach oraz białożółty kolor płatków świadczą o tym, że zostały one dobrze wysuszone.
Owoce czarnego bzu
Dojrzałe owoce bzu mają kolor ciemnofioletowy, zbiera się na przełomie lipca i sierpnia. Surowe są niejadalne, ponieważ zawierają sambunigrynę - substancję trującą, która jest neutralizowana przy obróbce cieplej.
Liście czarnego bzu
Należy je zbierać między majem a czerwcem. Przygotowuje się z nich herbatę, w lecie wystarczy zalać je gorącą wodą, na okres zimowy trzeba je ususzyć. Te same liście można zalewać kilka razy, ponieważ roślina po dłuższym parzeniu wydziela różne wartościowe związki. Herbata z liści bzu zwiera teofilinę, teobrominę i kofeinę, czyli alkaloidy purynowe oraz katechiny, które są silnymi antyoksydantami.
Właściwości lecznicze czarnego bzu
Zobacz również:
Liście, kwiaty oraz owoce czarnego bzu wpływają w różnoraki sposób na zdrowie, ponieważ zawierają rozmaite substancje odżywcze.
Kwiaty są bogate we flawonoidy (kwercetynę, astragalinę, rutynę), witaminę C, kwasy wielofenolowe, związki aminowe i mineralne (żelazo, sód, potas). Dzięki temu pomagają obniżyć gorączkę, łagodzą kaszel i katar, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, działają także napotnie i moczopędnie.
Owoce z kolei zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, olejki eteryczne, pektyny, antocyjany. Są bogate w żelazo, potas, wapń, kwasy organiczne oraz biopierwiastki. Ta mieszanka witamin i mikroelementów wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi ból i stany zapalne, zwalcza wolne rodniki, działa uspokajająco, oczyszcza organizm z toksyn.
Tymczasem zawarte w herbacie z liści czarnego bzu substancje zapobiegają powstawaniu zakrzepów, agregacji płytek krwi, utlenianiu cholesterolu LDL, przez co minimalizują ryzyko wystąpienia miażdżycy. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, odtruwają organizm z metali ciężkich, przyśpieszają metabolizm, poprawiają pamięć, a nawet wzmacniają zęby. Ponadto ze świeżych liści można robić okłady na poparzenia, bóle głowy czy obrzęki.
Czarny bez w kosmetyce
Czarny bez a cera
Tonik z czarnego bzu sprawdza się w pielęgnacji zarówno skóry tłustej, trądzikowej, jak i suchej. Kilka łyżek suszonych kwiatów należy zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, odcedzić. Tak przygotowany tonik ma działanie antybakteryjne, antyseptyczne, przeciwzapalne oraz ściągające. Wygładza skórę, łagodzi oparzenia słoneczne, a nawet wybiela piegi. Ze względu na dużą zawartość witaminy C i flawonoidów jest zalecany także dla osób z cerą naczynkową.
Czarny bez na cellulit
Olejek z czarnego bzu wspiera produkcję kolagenu oraz wzmacnia elastyczność ścianek naczyń włosowatych, dzięki czemu ujędrnia skórę i niweluje cellulit. Kuracja powinna trwać kilka tygodni, aby przynieść efekty.
Czarny bez w kuchni
Jak już zostało wspomniane, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości czarnego bzu, po pierwsze należy poddać go obróbce termicznej, co pozwoli zneutralizować zawarte w nim trujące substancje, po drugie należy zadbać o to, by wydobyć jego charakterystyczny smak.
Z owoców najczęściej przygotowuje się marmolady, dżemy i soki, natomiast z kwiatów syropy i odwary. Ponad to z bzu przyrządza się również nalewki, wino, a nawet szampana.
Przepisy z wykorzystaniem czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
- sok z 1 cytryny,
- litr wody,
- 1 kg cukru,
- 20-40 baldachów bzu.
Przygotowanie:
Należy zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzącym syropem zalewa się kwiaty tak, by były nim przykryte. Odstawia się mieszankę na 3-4 dni, każdego dnia trzeba ją zamieszać. Kolejnym krokiem jest przefiltrowanie syropu i rozlanie go do wyparzonych butelek. Syrop należy przechowywać w lodówce, w przeciwnym razie może sfermentować.
Sok z owoców czarnego bzu
Składniki:
- 4 kg owoców bzu,
- 2 cytryny,
- 4 l wody,
- 3 kg cukru.
Przygotowanie:
Umyte owoce gotujemy przez 4 godziny, następnie odcedzamy. Do wody, w której się gotowały, wsypujemy cukier i taki roztwór pozostawiamy na kuchence jeszcze przez godzinę. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowy sok wlewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem.
Odwar z kwiatów czarnego bzu
Łyżkę kwiatów zalać szklanką zimnej wody. Następnie doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i odstawić na 15 minut do ostygnięcia. Na koniec przecedzić.
Marmolada z czarnego bzu i jabłek
Składniki:
- 1 kg owoców bzu,
- 1 kg jabłek,
- 300 g cukru.
Przygotowanie:
Owoce bzu gotować, aż zaczną puszczać sok i się rozpadać. Następnie przetrzeć je przez sito, dodać pokrojone jabłka i podgrzewać na małym ogniu, dopóki nie staną się miękkie. Połączyć z cukrem, zaczekać aż cukier się rozpuści, a marmolada zgęstnieje.
Nalewka z owoców bzu
Składniki:
- 1 kg owoców,
- 400 g cukru,
- 1 l wody,
- 1 l spirytusu,
- kilka goździków,
- skórka z połowy cytryny.
Przygotowanie:
Należy zagotować owoce z goździkami, ze startą skórką z cytryny. Po ok. 5 minutach owoce odcedzić, a do powstałego soku dodać cukier. Kiedy całość przestygnie, dodać ostatni składnik, czyli spirytus. Po zamieszaniu nalewkę przelać do butelek i odstawić na 3 miesiące.
Autor: Iwona Kawecka
Komentarze do: Czarny bez – właściwości zdrowotne, przepisy