Czekoladki i róże to symbol dnia Św. Walentego, czyli popularnych Walentynek. I zarówno czekoladki, jak i róże, są dobre dla twojego zdrowia. Czekolada bowiem zawiera składniki odżywcze i witaminy pomagające obniżyć ciśnienie krwi, uleczyć depresję, wzmocnić włosy, skórę i odporność. Zapobiega utracie pamięci i redukuje odporność na insulinę, zmniejszając w ten sposób ryzyko cukrzycy. Obniża też ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Czekolada, poza tym, zawiera włókna pokarmowe obniżające poziom cholesterolu, a także magnez pozwalający uspokoić układ nerwowy. Ma też mnóstwo dobrych kwasów tłuszczowych.
Ziarna kakaowca zawierają antyoksydanty zwalczające wolne rodniki.
Działanie czekolady na ciśnienie potwierdzono w niemieckim badaniu z 2003, opublikowanym w JAMA.
Badanie z 2012 roku pokazało zaś, że teobromina zawarta w czekoladzie pomaga łagodzić przewlekły kaszel.
Zobacz również:
Kiedy więc kupujemy czekoladę, pamiętajmy, żeby kupić dobrą: czarna, surowa bądź przetwarzana na zimno, ponieważ taka ma najwięcej zdrowotnych właściwości. Czekolada z zawartością 70% kakao to dobry interes.
Róże należą do tej samej rodziny co... jabłka.
Dzika róża jest bogata w witaminę C.
Płatki róż to cudowna ozdoba do sałatek, a można je także wykorzystać do produkcji galaretki.
Dżem i herbata z dzikiej róży to dobre sposoby na uzyskanie witaminy C, której ciało potrzebuje dla wzmocnienia odporności.
Witamina C jest ważna także do wytwarzania kolagenu w zdrowych włosach i w młodej skórze.
Pamiętajcie tylko, żeby potrzebne wam płatki i głóg zbierać wcześnie rano, z krzewów, które rosną naturalnie i nie są opryskiwane żadnymi środkami.
Komentarze do: Czekolada i kwiaty są dobre dla zdrowia, nie tylko w Walentynki