Czy wyobrażasz sobie, że za pomocną czekolady można zmineralizować szkliwo zębów i zachować ich stan bez ubytków? Badacz z Uniwersytety Tulane, zapoznał się z nietoksycznym ekstraktem czekolady, który przewyższa fluor. Zagrożenie związane z fluorem i tym samym obecność w pastach do zębów, dowodzi, że czekolada i jego ekstrakt mógłby być smacznym rozwiązaniem.
Od lat fluor jest pod kontrolą, dodawany do past do zębów, często do wody pitnej w celu zapobieganiu próchnicy został sklasyfikowany jako "najbardziej szkodliwe zanieczyszczenie środowiska zimnej wojny” przez Christophera Brysona w „The Fluoride Deception”.
I rzeczywiście, fluor jest wyjątkowo szkodliwy, zmniejszona wydajność tarczycy i nerek, bezpłodność, obniżona inteligencja, choroby układu krążenia, słabe kości i zwiększone ryzyko zachorowania na raka.
Arman Sadeghpour, doktorant Uniwersytetu Tulane odkrył nieprawdopodobnego gracza w walce z próchnicą - ekstrakt pochodzący z ziaren kakao, którego skład chemiczny podobny do kofeiny, pomaga w walce z próchnicą w jamie ustnej. Przy pomocy zębów trzonowych człowieka zastosował na nich fluorek lub ekstrakt z kakao. Następnie dany ząb umieszcza się w specjalnym urządzeniu z wgłębieniami dla nich. Głębokość wgłębienia oznacza twardość szkliwa. Sadeghpour zauważył, że zęby leczone ekstraktem kakaowym są bardziej sprężyste niż te, w których stosowano fluorki.
Zobacz również:
- Ćwiczenia poprawiające kondycję kręgosłupa
- Kiedy można zacząć ćwiczyć po porodzie ?
- Domowe sposoby na ból wątroby
- Wpływ zwierząt na zdrowie człowieka – korzyści zdrowotne i psychiczne
- Czy szczepionki są bezpieczne dla dziecka?
- Cechy osobowości
- Kobiety odczuwają ból dotkliwiej, niż mężczyźni!
- Strój do biegania – czym kierować się przy wyborze stroju do biegania
W drugim badaniu, każdy ząb pozostawiono przez noc w roztworze albo fluoru albo ekstraktu kakaowego. Następnego dnia doktorant na powierzchni zęba stosuje silny kwas przez 10 minut, w celu zmierzenia ilości wapnia. Okazało się, że zęby nasączone ekstraktem kakao straciły 8 procent mniej wapnia, niż zęby nasączone fluorem.
Według komunikatu prasowego Uniwersytetu:
"Ekstrakt kakao może zaoferować pierwszą ważną innowację dla past do zębów”. Pamiętajmy, że producenci zaczęli dodawać fluor do past do zębów w 1914 roku!
Komentarze do: Czekolada nową metodą walki z próchnicą?