Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie w Hiszpanii przeprowadzili badania, które wykazały, że istnieje bardzo silny związek między wysokim spożyciem czekolady przez nastolatków, a niskim poziomem tkanki tłuszczowej. Jak się okazało, regularne spożycie czekolady nie tylko może podnieść poziom endorfin, ale także sprawi, że będziemy szczuplejsi.
Zachowaj szczupłą sylwetkę!
Naukowcy z Hiszpanii aby potwierdzić swe przypuszczenia zbadali 1458 nastolatków z dziewięciu krajów europejskich między 12. a 17. rokiem życia. Poproszeni zostali oni o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego spożywanych pokarmów, a następnie zmierzyli ich BMI, obwód talii, ilość tkanki tłuszczowej, a także sprawdzili ich poziom aktywności.
Badania wykazały, że ci nastolatkowie, którzy spożywają duże ilości czekolady, mają znacznie niższy poziom tkanki tłuszczowej, niezależnie od tego jak wygląda ich aktywność fizyczna.
Zobacz również:
Dlaczego akurat czekolada?
Badacze zaczęli zastanawiać się, dlaczego właśnie czekolada wpływa tak pozytywnie na sylwetkę. Być może, związane jest to z obecnymi w niej flawonoidami. Są to grupy związków polifenolowych, które znane są wywoływania korzystnych efektów biochemicznych, tj np. ochrona przed chorobami układu krążenia. Możliwe jest również, że flawonoidy obecne w czekoladzie mogą zmniejszać również stężenie złego cholesterolu.
Warto więc jak widać zamienić łakocie powodujące otyłość, na czekoladę, dzięki której nie tylko będziemy mogli cieszyć się szczupłą sylwetką, ale zyskamy również wiele korzyści zdrowotnych.
Komentarze do: Czekolada... wyszczupla?