Najnowsze badania naukowców koordynowane przez Norweski Uniwersytet Przyrodniczy wskazują na możliwy związek spożywania czerwonego mięsa i jego przetworów i wystąpienia chorób a nawet raka jelita.
Omówiono badania z ostatnich lat. Porównano eksperymenty dokonywane na zwierzętach i ludziach. U zwierząt spożywających czerwone mięso występuje duży odsetek zachorowań na raka. Jednak wnikliwe analizy sugerują, że fakt ten może być spowodowany rodzajem diety zwierząt: jest to albo dieta „chemiczna” pełna różnych przetworów mięsnych, substancji konserwujących. Albo pełna czerwonego mięsa, pozbawiona jednak warzyw czy mleka. Brak w niej również błonnika i innych składników chroniących jelita. Wyjaśnia to, tak wysoki wskaźnik zgonów powodowanych rakiem jelita u zwierząt.
Zobacz również:
Różnice w diecie ludzi: obecność składników bogatych w wapń i minerałów chroniących jelita i współpraca z bakteriami obniżają ryzyko zachorowania. Jednak nie eliminują go zupełnie. Naukowcy zwracają uwagę na istotną kwestię świadomości konsumentów. Ważne jest skąd pochodzi mięso i w jaki sposób jest ono przetwarzane. Oczywiste jest, że każde jedzenie, które spożywamy ma wpływ na nasze zdrowie.
Jednak w celu potwierdzenia w zupełności hipotezy, że to spożycie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych powodują raka jelita, potrzeba jeszcze przeprowadzenia dodatkowych badań, które będą też podstawą do przyszłych zaleceń w sprawie dopuszczania mięsa i sposobów jego przetwarzania.
Sylwia Berdzik
Komentarze do: Czerwone mięso przyczyną raka jelita?