Lekarze ostrzegają, że niektórzy ludzie nie powinni rzucać się za bardzo na brukselkę, nawet jeśli wręcz ją uwielbiają, czego przykładem może być historia mężczyzny z Ayrshire w Szkocji, który został hospitalizowany po zjedzeniu zbyt wielkich ilości tego warzywa w ostatnie święta.
O całej sprawie donosi The Huffington Post na podstawie artykułu opublikowanego w Medical Journal of Australia.
Jednakże, wy wszyscy, którzy nienawidzicie brukselki, miejcie świadomość, że jest to unikatowy przypadek, a nie lekarskie przyzwolenie na unikanie kapustnych, wyrzucanie ich do kosza, czy ukrywanie pod ziemniakami.
Wspomniany mężczyzna zażywał leki przeciwzakrzepowe po tym, jak otrzymał mechaniczne serce. Nadmiar witaminy K zawartej w brukselce sprzyja powstawaniu zakrzepów, a więc niweluje działanie tego typu leków.
Zobacz również:
Dr Roy Gardner mówi: pacjentom na lekach przeciwzakrzepowych generalnie doradza się, aby nie jedli za dużo warzyw o zielonych liściach. Lekarze powinni przestrzegać wszystkich swoich pacjentów, u których tego typu leki są niezbędne, przed nadmierną konsumpcją warzyw kapustnych, które generalnie są nieszkodliwe.
Przypomnijmy jeszcze, że brukselka jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, w witaminy E i A, a także w kompleks B. Może zapobiegać chorobom serca oraz nawrotom raka – nie bez kozery w jednym z rankingów HuffPost Healthy Living znalazała się w 50 najlepszych produktów pokarmowych świata (50 of the Best Foods in the World).
Wracając do szkockiego pacjenta, Jill Young ze szpitala Golden Jubilee Hostpital, mówi: jest to prawdopodobnie pierwsze w historii przyjęcie do szpitala z powodu konsumpcji brukselki w okresie świątecznym. Cieszymy się, że udało nam się ustabilizować stan chorego.
Komentarze do: Człowiek, którzy przedawkował brukselkę