Nowe badanie, które ukazało się w Annals of Neurology, sugeruje, że jedzenie produktów, które zawierają nikotynę, może wpływać na obniżenie ryzyka choroby Parkinsona. Naukowcy dodają, że nawet tak małe ilości nikotyny, które znajdowane są naturalnie w pomidorach i w papryce, mogą mieć dobroczynne działanie.
Choroba Parkinsona jest spowodowana utratą mózgowych komórek, które produkują dopaminę. Objawia się drżeniem ciała, spowolnieniem ruchów, utratą równowagi i sztywnością kończyn.
Około 10 000 000 ludzi na całym świecie żyje z tym zaburzeniem, według danych Parkinson’s Disease Foundation. Aktualnie nie ma przeciwko niemu żadnego lekarstwa, ale można je kontrolować przy pomocy techniki głębokiej stymulacji mózgu i lekami.
Wcześniejsze badania wykazały, że palenie papierosów i inne postaci tytoniu, a także jadalne rośliny psiankowate, takie jak pomidory i papryka, redukują względne ryzyko zachorowania na Parkinsona. Naukowcy nie określili jednak, czy to nikotyna, czy inne składniki w tytoniu działają ochronnie.
Zobacz również:
W obecnym badaniu, dr Susan Searles Nielsen z University of Washington w Seattle przyjrzała się 490 pacjentom, u których właśnie zdiagnozowano Parkinsona. Grupa 644 niespokrewnionych osób, zdrowych pod kątem neurologicznym, posłużyła jako próba kontrolna.
Przy pomocy kwestionariusza uzyskano informacje na temat diety uczestników oraz konsumpcji tytoniu (określonej, jako wypalenie ponad 100 papierosów w ciągu życia, albo regularne stosowanie fajki, cygar i tabaki).
Okazało się, że konsumpcja warzyw nie ma wpływu na ryzyko zachorowania. Ale konsumpcja roślin psiankowatych, z papryką na czele, znacznie się wyróżniła na tym polu.
Badacze podkreślają, że efekt ten był największy u kobiet i mężczyzn, którzy przed rozpoczęciem procesu chorobowego konsumowali bardzo niewiele tytoniu, albo w ogóle. A przecież tytoń zawiera więcej nikotyny niż przestudiowane produkty pokarmowe.
Dr Searles Nielsen podsumowuje: - Jako piersi badamy związek nikotyny w diecie z ryzykiem zachorowania na Parkinsona. Podobnie do poprzednich badań, które wskazały, że używanie tytoniu może redukować to ryzyko, nasze odkrycia sugerują ochronne działanie nikotyny, albo podobnego, ale mniej toksycznego składnika, znajdowanego w papryce i pomidorach.
Komentarze do: Czy jedzenie papryki zapobiegnie chorobie Parkinsona?