Duże badanie, które obserwowało blisko pół miliona osób dorosłych przez prawie 12 lat ujawniło, iż istnieje bardzo wyraźne powiązanie: im większa konsumpcja kawy, tym mniejsze ryzyko zgonu.
Autor badania, dr Neal Freedman z National Cancer Institute, dyskutuje nad znaczeniem tych odkryć, a zwłaszcza nad potencjalnymi powiązaniami między piciem kawy, konsumpcją kofeiny oraz różnymi przyczynami wielu chorób, w wywiadzie opublikowanym przez Journal of Caffeine Research.
Artykuł w całości jest dostępny na stronie internetowej dziennika, pod tytułem Epidemiology of Caffeine Consumption and Association of Coffee Drinking with Total and Cause-specific Mortality.
Zobacz również:
W artykule tym specjalista rozważa dogłębnie różne czynniki, które mogą przyczynić się do zaistnienia powiązania między kawą, kofeiną, chorobą i śmiertelnością.
Dr Freedman bada związek między piciem kawy i zachowaniami, takimi jak nadużywanie alkoholu oraz palenie papierosów.
Specjalista przygląda się fizjologicznemu działaniu kofeiny na ciśnienie krwi oraz funkcje serca. Podkreśla także znaczenie rozróżniania między działaniem kofeiny a działaniem kawy.
Biorąc pod uwagę prawie powszechną codzienną konsumpcję kofeiny, mówi dr Jack E. James, naczelny redaktor Journal of Caffeine Research, badania dr Freedmana nie doceniają właściwie pilnej potrzeby przeprowadzenia randomizowanych badań kontrolnych, które zidentyfikują, które składniki kawy oraz innych napojów kofeinowych mogą zaszkodzić bądź wpłynąć korzystnie na konsumentów, w jakich okolicznościach i w powiązaniu z innymi wynikami dla zdrowia.
Komentarze do: Czy jest powiązanie między śmiertelnością a piciem kawy?