Picie kawy może być związane z niższym ryzykiem zachorowania na stwardnienie rozsiane (SM), według badań przedstawionych w American Academy of Neurology na 67. dorocznym spotkaniu w Waszyngtonie.
- Spożycie kofeiny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona i Alzheimera, a nasze badania pokazują, że spożycie kawy może również chronić przed SM, ze względu na działanie ochronne dla mózgu - powiedział autor badania Ellen Mowry z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore i członek American Academy of Neurology.
Naukowcy przeanalizowali dwa przeprowadzone już wcześniej badania: szwedzkie, które obejmowało 1 629 osób z SM i 2 807 zdrowych ludzi i drugie wykonane przez amerykańskich naukowców biorące pod uwagę 1 159 chorych z SM i 1 172 zdrowych ludzi. Obserwacja badała spożycie kawy wśród osób z SM, a także okres 5 lat poprzedzający pojawienie się pierwszych objawów.
Zobacz również:
- Jakie są najbardziej skuteczne metody na wilczy apetyt?
- Inteligentny wózek na zakupy? Tak! To możliwe!
- Noworoczne postanowienie - jem zdrowo! Jak wytrwać?
- Chcesz zmienić swoją dietę na zdrowszą? Zmieniaj ją powoli!
- Rola tłuszczów w organizmie
- Dziewięć przerażających faktów na temat rzeczy, które kochasz
- Preparaty poprawiające apetyt
- Czym jest ortoreksja?
Szwedzkie badania wykazały, osoby, które piły co najmniej sześć filiżanek kawy dziennie, w ciągu roku zanim pojawiły się objawy, miały o jeden i pół razy mniejsze ryzyko rozwoju SM w porównaniu do tych, którzy nie pili kawy. Picie dużych ilości kawy pięć lub 10 lat przed pojawieniem się objawów miało właściwości ochronne.
W Stanach, ludzie, którzy nie pili kawy także byli o jeden i pół razy bardziej narażeni na rozwój choroby niż ci, którzy pili cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie w roku poprzedzającym pojawienie się objawów.
- Kofeina powinnna być badana pod kątem jej wpływu na nawroty i długotrwałą niepełnosprawność w stwardnieniu rozsianym - powiedział Mowry.
Opracowała: Agnieszka Witek
Komentarze do: Czy kawa zmniejsza ryzyko SM?