Lody to zimna przekąska, po którą sięgamy najczęściej w upalne dni, ale nie tylko. Coraz częściej wybieramy nasze ulubione desery lodowe podczas wizyt w centrach handlowych czy w kawiarniach. Warto zadać sobie pytanie, skąd pochodzi ich receptura, która odpowiednio przygotowana, będzie gwarancją jakości oraz doskonałego smaku. Czy możemy to sprawdzić? Nestlé radzi, na co zwrócić uwagę.
Wybierając lodowy deser niezależnie od tego, czy kupujemy go w restauracji, na deptaku czy w centrum handlowym chcemy, aby doskonale smakował. Decydując się na smak czekoladowy pragniemy poczuć prawdziwą czekoladę, zamawiając sorbet truskawkowy zależy nam na tym, aby był jak soczyste, dojrzałe owoce. Gwarancją smaku jest sprawdzona receptura oparta na najlepszych składnikach. Warto więc wybierać lody ze znanego źródła ich pochodzenia po to, by mieć pewność, że są one przygotowane z najwyższej jakości składników. Taką gwarancję dają lody Nestlé, których receptura oparta jest na szczegółowych badaniach, a zachwycający smak pochodzi tylko z najlepszych składników.
LODOWA GWARANCJA
Firma Nestlé zadbała także o to, aby wszystkie lody dedykowane dla sektora HoReCa (tzn. dostępne w hotelach, restauracjach oraz kawiarniach), powstawały zgodnie z najnowszą wiedzą żywieniową. Stosowany przez Nestlé system jakości jest gwarancją nie tylko bezpieczeństwa, ale i wyśmienitego smaku. Dbając o zdrowie oraz dobre samopoczucie wielbicieli lodowych przysmaków, producent systematycznie zmienia profil żywieniowy oferowanych produktów, aby jeszcze lepiej wpisywały się w zbilansowaną dietę.
Receptura zimnych smakołyków Nestlé jest zgodna z kodeksem Code for Edible Ices, opracownym przez Europejskie Stowarzyszenie Producentów Lodów EUROGLACES. Określa on szczegółowo wymagania dotyczące zawartości kluczowych składników oraz nazwy produktu np. określenia sorbet można użyć tylko dla produktów, które zawierają min. 15-25% owoców (w zależności od rodzaju owoców). Najwyższą jakość lodów Nestlé potwierdzają również zewnętrzne testy, przeprowadzone przez niezależne firmy. W jednym z nich* porównano cztery najpopularniejsze wśród konsumentów smaki (truskawkowy, waniliowy, śmietankowy i bakaliowy) trzech największych producentów lodów z segmentu HoReCa. Lody Nestlé znalazły się na pierwszym miejscu - ich smak został oceniony znacznie wyżej od produktów konkurencji. Zdecydowaną przewagę uzyskały smaki truskawkowy i waniliowy. To kolejny powód, byś upewnił/a się, że w Twojej ulubionej restauracji są serwowane właśnie lody Nestlé!
Zobacz również:
CZY WSZYSTKIE LODY SĄ TAKIE SAME?
Zamawiając lody w lokalu zwykle nie zastanawiamy się nad ich jakością ani zawartością składników odżywczych. Kierujemy się smakowitym kolorem i wyglądem, który zachęca do ich skosztowania. Powinniśmy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że lody bardzo różnią się miedzy sobą – przede wszystkim recepturą, a co za tym idzie - ilością sztucznych dodatków.
Kolejnym dowodem przekonującym o najwyższej jakości lodów Nestlé jest brak w nich pewnych syntetycznych barwników, które od lipca 2010 muszą być specyficznie oznakowane na każdym opakowaniu lodów. Przypomnijmy: Zgodnie z wymaganiami Unii Europejskiej od 19 lipca 2010 r. na opakowaniach wszystkich produktów, które zawierają określone barwniki syntetyczne, w tym na etykietach lodów powinno być zawarte ostrzeżenie, informujące o ich występowaniu w produkcie (może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci). Za substancje, których zawartość powinna być komunikowana uznano: żółcień pomarańczową, znaną jako (E 110), żółcień chinolinową (E 104), azorubinę/karmoizynę (E 122), czerwień allura (E 129), tartrazynę (E 102) oraz pąs 4R/czerwień koszenilowa A (E 124). Wszystkie lody NESTLÉ są pozbawione wymienionych wyżej syntetycznych barwników. Dlatego w restauracji warto zapytać o nazwę producenta serwowanych lodów. Nestlé, dzięki sprawdzonej recepturze, gwarantuje wysoką jakość oraz doskonały smak swoich produktów!
* źródło: 2008 Ipsos Product Test – HoReCa Ice Cream
Komentarze do: Czy wiesz, jakie lody kupujesz w restauracji?