Wyniki badań nad myszami, przedstawione w przeglądzie naukowym Cell Metabolism z 4 grudnia, pozwalają dojść do konkluzji, że gdy jemy za dużo, rozwija się u nas nadwaga jako efekt notorycznie podwyższonego poziomu insuliny.
Co więcej, udało się stwierdzić, że zwierzęta, u których przez dłuższy czas podtrzymywany jest niski poziom insuliny, mają zdecydowania mniejsze tendencje do nabierania dodatkowych kilogramów, nawet gdy sporadycznie rzucą się na wysokotłuszczowe jedzenie, jak powiedział James Johnson z University of British Columbia, jeden z autorów badania.
Zobacz również:
- Ocet jabłkowy. Otyłość - przyprawa, która leczy
- Jak zwalczyć nawagę?
- Skutki nadwagi
- Blokowanie tętnicy żołądka nową metodą leczenia otyłości?
- Kobiety, które urodziły się jako pierwsze bardziej narażone są na otyłość
- Jak przeprogramować mózg tak, aby powstrzymać żywieniowe zachcianki?
- Nieoperacyjne leczenie otyłości - balon żołądkowy
- Przyczyny otyłości u dzieci
Jest to niesamowicie ważne odkrycie, ponieważ jest bezpośrednim dowodem na to, że obieg insuliny u ssaków jest głównym czynnikiem wywołującym otyłość, dodaje naukowiec.
Może ono również otworzyć drogę do opracowania znacznie skuteczniejszych metod walki z tym niezwykle popularnym w naszych czasach schorzeniem, które przybrało już rozmiary światowej epidemii, jak piszą autorzy artykułu.
Komentarze do: Czy wysoki poziom insuliny sprawia, że tyjemy?