„Ghost chili", rodzaj papryczki, która rośnie w Indiach, została ostatnio nazwana najostrzejszym chili na świecie. Rekord ten potwierdza wpis do Księgi Rekordów Guinnessa. W zawodach ludzie przeciwko najostrzejszym papryczkom na świecie, nie ma zwycięzców.
Ostatnio, pewna restauracja w Edynburgu, w Szkocji, przeprowadziła zawody w jedzeniu ekstra ostrego Kismot Killer Curry. Niektórzy z zawodników wili się na podłodze w agonii, wymiotując i mdlejąc. Według doniesień, dwaj pracownicy brytyjskiego Czerwonego Krzyża nadzorowali to wydarzenie, ale wkrótce zadanie ich przerosło i musieli wezwać ambulans.
Połowa z dwudziestu ludzi, którzy wzięli udział w tych zawodach, odpadło po tym, jak pierwsi zawodnicy zaczęli wymiotować, mdleć, pocić się i dyszeć. Więc jaki jest dokładnie wpływ na zdrowie naprawdę ostrego chili? Czy zjedzenie zbyt wielkich ilości ostrego jedzenia może cię zabić?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, magazyn Life's Little Mysteries zwrócił się do jednego z ekspertów. Paul Bosland, profesor ogrodnictwa na Uniwersytecie w Nowym Meksyku (New Mexico State University) a także dyrektor instytutu Chile Pepper Institute, był odpowiedzialny za znalezienie najostrzejszego chili na świcie, Bhut Jolokia.
Zobacz również:
Profesor Paul Bosland mówi, że papryka chili może w rzeczywistości spowodować zgon, ale większość ludzkich ciał zaprotestuje, zanim dojdzie to tego punktu. Teoretycznie, można zjeść dość naprawdę ostrego chili, żeby mogło to zabić. Pewne badanie z 1980 roku obliczyło, że trzy funty ekstremalnie ostrej papryki w postaci proszku – albo coś takiego jak Bhut Jolokia – zjedzone za jednym zamachem, może zabić osobę ważącą ok. 75 kilo.
Taki scenariusz na pewno nie zostawiłby nikogo przy życiu. Ale, ciało na pewno zareagowałoby wcześniej i nie pozwoliło, żeby coś takiego się stało, mówi profesor Bosland. Trzeba by było zjeść to za jednym posiedzeniem. Natomiast, trzy funty chili jedzone przez cały rok na pewno nie zrobią nikomu krzywdy.
Papryczki chili sprawiają, że nasze wnętrzności dostają zrywu, co może spowodować pewne problemy. Aktywują one sympatyczny układ nerwowy – który pomaga kontrolować większość wewnętrznych organów – do wydawania większej ilości energii, a więc ciało spala więcej kalorii, kiedy to samo jedzenie jest zjadane z dodatkiem chili.
Jedzenie chili jest związane z przyśpieszeniem metabolizmu i większą termogenezą, wyjaśnia John Prescott, profesor na uniwerstytecie w Sussex (Sussex University), a także wydawca dziennika Food Quality and Preference.
Kapsaicyna, aktywny składnik chili, powoduje zapalenie tkanki, a więc błona śluzowa żołądka i jelit może zostać uszkodzona, kiedy jemy zbyt dużą dawkę. Zapalenie tkanek może więc wyjaśnić, dlaczego uczestnicy zawodów w zjadaniu Killer Curry mówili, iż mieli wrażenie, że piła łańcuchowa przedziera się przez ich wnętrza.
Zbyt wiele ostrego może również spowodować zgagę. Kiedy więc chodzi o ostre, wiele ostych przypraw może spowodować różne szkody - tak więc, bądźmy ostrożni.
Komentarze do: Czy zbyt ostre jedzenie może cię zabić?