Dieta Ajurwedyjska
Jak żyć zdrowo pozostając przy tym pięknym i szczęśliwym? Najlepszą odpowiedzią na to będzie wiedza o zdrowym życiu znana jako sztuka życia lub jeszcze popularniej- arjuwenda. Zakłada ona równowagę wewnętrzną, spokój i harmonię, a wszystko to zawdzięcza odpowiednim dietom.
Ta starohinduska metoda powstała około 5 tys. lat temu jako medyczna i metafizyczna wiedza na temat uzdrawiania. Można ją również określić jako filozofię, której główne założenia ujmują człowieka całościowo, biorąc pod uwagę każdy najmniejszy aspekt jego życia, koncentrując się na zapobieganiu chorobom, usuwaniu ich źródeł i osiąganiu zdrowej harmonii poprzez odżywianie.
Dieta jest w ajruwendzie niezwykle ważna, ponieważ ma wpływ nie tylko na nasze ciało, ale i umysł. Nieprawidłowe odżywianie wiąże się z zaburzeniem równowagi w organizmie, a z tego wynika szereg dolegliwości. To co i jak jemy ma znaczący wpływ na zdrowie, arjuwenda pomaga medycynie polepszyć nasz stan, przedłużyć życie, a w chorobach- wyzdrowieć.
Fundament diety…
…to monogamia, czyli jedno danie zawierające trzy składniki, bądź trzy odmienne produkty pochodzące z trzech różnych działów: białka, warzywa i owoce. Z ich połączenia wynika brak węglowodanów i minimum tłuszczy.
Fenomenem diety jest fakt, że jemy to co lubimy jednak w dość specyficznej kombinacji smakowej- każdy posiłek powinien zawierać sześć smaków: słodki, słony, ostry, cierpki, gorzki i kwaśny. Uzupełni to brak energii, wzmocni nas, a co najważniejsze- pobudzi nasz metabolizm i dzięki temu będziemy chudnąć.
Energia
Podstawowym pojęciem ajurwedy jest energia. Wszystko co nas otacza stworzone jest z 3 energii, a zakłócenia między nimi prowadzą do różnego typu dolegliwości, depresji i niepowodzeń. Te 3 energie o których mowa to nic innego jak trzy żywioły: vata, pitta i kapha, których kombinacją jesteśmy my sami. Owe typy energii powinny wyznaczać nam, co powinniśmy jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i życiem.
Zobacz również:
Poznaj swoją dosha
Sztuką jest ajurwendzie jest nie tyle przestrzegać zaleceń żywienia dobranych do każdej z poszczególnych energii, ale dopasować swoją osobowość do jednej z nich- w większości jesteśmy zbudowani z mieszanki różnych żywiołów w różnych proporcjach, a to ze względu na naszą zmienną naturę. Toteż, wybór naszej drogi jest niezwykle ważny i powinien być dobrze przemyślany.
Vata- przestrzeń i powietrze. Osoby utożsamiające się z tą energią są aktywne, prowadzące nieregularny tryb życia, pobudliwe i rozkojarzone. W sferze emocjonalnej utożsamiają się z samotnością, tęsknotą i subtelnością. Charakterystyczna jest również budowa fizyczna: szczupła sylwetka i jasna, sucha skóra.
W diecie należy uwzględnić produkty wodniste ( dla redukcji suchości) oraz ciepłe potrawy. Przy gotowaniu należy używać dużo tłuszczu- oliwy z oliwek, masła, unikać suchych przekąsek. Wskazane jest jeść więcej słodkiego, słonego i kwaśnego, a mniej gorzkiego, cierpkiego i ostrego. Vata dąży do odzyskania równowagi- pomocne w tym na pewno nie okażą się kawa i herbata i alkohol, ale soki owocowe i warzywne.
Pitta to połączenie ognia i wody. Osoby o tym typie psychofizycznym są porywcze, żywiołowe, dynamiczne, bystre i ciepłe. Osobowość tą cechuje sprawność, duży intelekt i pewność siebie. Pitta to również dobrze zbudowane, umięśnione ciało i oleista cera.
Wiele chłodnych, soczystych i słodkich posiłków- to podstawowa dieta dla doshy pitta. Ograniczyć należy żywność kwaśną, słoną i pikantną , jak i niektóre warzywa (buraki, marchewkę oliwki, cebulę, szpinak). W mniejszej ilości powinny być spożywane owoce takie jak jagody, czereśnie, cytrusy, ananasy, a w ich miejsce wprowadzić do naszej diety trzeba mango, banany, winogrona, granaty czy melony.
Kapha, czyli woda i ziemia to osoby z nadwagą ze skłonnościami do tycia. Typ osoby charakteryzuje zimno, tłustość, słodycz. Organizm kaphy cechuje jednak wytrzymałość i odporność. Jeśli chodzi o osobowość, to na pierwszym miejscu można wskazać w tym typie wyrozumiałość, spokój, niezawodność i współczucie. Osoby te nie wpadają w gniew, działają powoli, ale rozważnie.
Dieta Kaphy opiera się na lekki i suchych potrawach. Bardzo pożądane są wszelkie zioła i przyprawy ( z wyjątkiem soli). W odzyskiwaniu równowagi na pewno nie pomogą produkty nabiałowe ( wyjątkiem jest mleko chude i kozie), a także napoje zimne, alkohol, kawa i herbata. Idealny zestaw warzywny to sałata, groszek, szpinak, cukinia, marchewka i kapusta, natomiast owocowy to jabłka, morele, jagody brzoskwinie i gruszki.
Komentarze do: Dieta Ajurwedyjska