Dieta alkaliczna - na czym polega jej dobroczynne działanie?
Dieta alkaliczna (inaczej zasadowa) opiera się na założeniu, że jeśli organizm ludzki jest z natury zasadowy, to pokarmy, które przyjmujemy również powinny być odczynu zasadowego. Ma ona na celu przywrócenie i utrzymanie odpowiedniego pH w organizmie.
Pomysłodawcą diety zasadowej jest dr Robert Young. Wychodzi on z założenia, że wartości odżywcze znajdujące się w alkalicznej żywności i wodzie mogą przywrócić organizm do równowagi. Chcesz spróbować? Dowiedz się więcej i zacznij już dziś!
Jakie są korzyści diety alkaicznej?
Dieta zasadowa jest idealna dla osób, które odczuwają wysokie przemęczenie, są nerwowe i zmęczone liczeniem kalorii. Jest wskazana dla ludzi cierpiących na osteoporozę i zespół chronicznego zmęczenia. Dzięki niej odzyskasz wigor, nie będziesz narażony na stany apatii lub depresji oraz stracisz zbędne kilogramy.
Żywność zasadowa jest bezpieczna dla organizmu. Przeciwdziała groźnemu dla zdrowia zakwaszeniu organizmu. Alkaliczne pożywienie i woda dostarczają organizmowi wartości odżywczych niezbędnych do neutralizacji kwasów i toksyn. Dzięki diecie alkalicznej wzmocnisz system odpornościowy i organy wewnętrzne. Przyczynisz się do oczyszczenia organizmu i dostarczysz mu potrzebnych witamin i minerałów.
Stosowanie tej diety wiąże się z poprawą systemu immunologicznego, działania mózgu, nerek oraz podniesieniem poziomu energii. Warto wspomnieć również o tym, że korzystnie wpływa ona na metabolizm.
Zobacz również:
Wprowadzanie diety
Wskazane jest, by dieta alkaliczna była wprowadzana stopniowo. Czas tego procesu zależy od przyzwyczajeń i rodzaju poprzedniej diety. Polega na etapowej eliminacji produktów kasowych z naszego jadłospisu. Głównym założeniem powinna być stała zmiana nawyków żywieniowych.
Główne zasady diety zasadowej
Koniecznie należy ograniczyć spożywanie produktów kwasowych (m.in. kawy alkoholu, czarnej herbaty, czekolady, makaronów oraz czerwonego i tłustego mięsa). Zastępujemy je produktami mającymi odczyn zasadowy – czyli alkaliczny.
Żywność zasadową należy spożywać 5 razy dziennie, w małych ilościach i nie później niż 2 godziny przed snem. Ważne jest również to, aby wypijać minimum osiem szklanek wody dziennie.
Dieta alkaliczna polega na zachowaniu równowagi. Należy podzielić jedzenie na produkty alkaliczne i kwasowe. Produkty alkaliczne powinny stanowić 75-80% dziennej diety, natomiast produkty kwasowe takie jak mięsa i nabiał należy ograniczyć do 20-25%.
Jakie produkty warto spożywać?
Produktami najbardziej alkalizującymi są: ogórki, warzywa morskie, orzechy sojowe, dynia, natka pietruszki, zielony kalafior, woda zasadowa oraz sól morska i celtycka. Polecane są również warzywa takie jak: pomidor, fasolka szparagowa, szpinak, seler naciowy, kapusta czy brokuły. Z owoców z kolei warto spożywać arbuzy, awokado, limonki, cytryny (!) oraz żurawiny. Stosując dietę alkaiczną warto również wybierać produkty określane mianem zdrowej żywności, takich jak: mleko sojowe, kiełki czy tofu.
Jeśli chcesz wyglądać i czuć się zdrowo – pomyśl o tej diecie! Nie wymaga wielu poświęceń, a daje rewelacyjne efekty, sprzyjające pracy naszego organizmu. Najważniejsze jednak jest to, aby podczas stosowania diety dbać o swoj organizm i obserwować jego działania, gdyż efekty każdej diety uzależnione są od od predyspozycji indywidualnych. Pamiętajmy również, iż żadna dieta nie zastąpi aktywności fizycznej, dlatego warto zadbać o wysiłek fizyczny i codzienną gimnastykę.
Autor:
Anna Pająk
Komentarze do: Dieta alkaliczna - na czym polega jej dobroczynne działanie?