Dieta biegacza - na czym polega?
Odpowiednia dieta dla osób prowadzących aktywny tryb życia jest bardzo ważna. Należy we właściwy sposób dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jak się okazuje, to właśnie dobrze zbilansowana dieta jest gwarancją sukcesu.
Węglowodany
Węglowodany są podstawą diety biegacza. Mówi się, że powinny stanowić aż 55-65% wszystkich spożywanych przez nas składników. Przy pokonywaniu około 6-7 kilometrów dziennie należy dostarczać swojemu organizmowi 5-7 gramów węglowodanów na każdy kilogram ciała.
Węglowodany zapewniają nam potrzebne źródła energii, które są bardzo istotne podczas wysiłku fizycznego. Uchronią nasz organizm przed korzystaniem z nieefektywnych tłuszczów. Warto również zwracać uwagę na indeks glikemiczny. Zaleca się spożywanie produktów o wysokim poziomie glikemicznym zaraz po treningu w celu odbudowy zapasu glikogenu, który jest magazynowany w mięśniach.
Spożywanie mięsa
Powinniśmy zapewnić swojemu organizmowi odpowiedni poziom żelaza i aminokwasów. Są one bowiem podstawowymi elementami, które usprawniają pracę naszych mięśni oraz układu nerwowego podczas treningu.
Zobacz również:
Należy codziennie jeść około 100-120 gramów wołowiny, cielęciny bądź schabu. Jest to optymalna ilość, która dostarczy nam potrzebnych składników.
Płyny
W diecie biegacza ważne miejsce zajmuje mleko. Powinniśmy pić około 2-3 szklanek dziennie. Jak wiadomo nasz organizm podczas nadmiernego wysiłku potrzebuje dużej ilości wapnia. Najprostszym sposobem na jego dostarczenie jest spożywanie mleka. Wapń sprawi, że nasze kości oraz więzadła staną są mocne, a ich praca bardziej efektowna. Musimy również pamiętać, że jest on minerałem biorącym udział w skurczu mięśni.
Dla biegaczy niezwykle istotną kwestią jest uzupełnianie płynów. Jeśli nasz codzienny trening trwa co najmniej godzinę, należy pić dziennie około 8 szklanek wody lub napoi izotonicznych. Dzięki temu uzupełniamy wypoconą wodę oraz składniki mineralne.
Inne wskazówki
Zmniejsz spożycie soli. Więcej niż 6 gramów soli dziennie może doprowadzić do znacznego zwiększenia ciśnienia krwi oraz spowodować obrzęki. Ograniczmy do minimum dosalanie potraw, a także zwracajmy uwagę na ilość soli zawartej w produktach. Innym ważnym punktem diety jest ograniczenie tłuszczów, które utrudniają sprawną produkcje energii z węglowodanów, a także sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej. Spożywane przez nas tłuszcze mogą stać się nieefektywnym źródłem energii dla naszego organizmu.
Stosowanie odpowiedniej diety przynosi oczekiwane efekty. Plusów jest wiele. Świetny wygląd, lepsza kondycja oraz idealny stan naszego zdrowia. Pamiętajmy o tym, że posiłki powinny być zrównoważone, a także dostosowane do indywidualnych potrzeb.
Autor:
Paulina Krawiec
Komentarze do: Dieta biegacza - na czym polega?