Naukowcy od dawna wiedzą, że dieta bogata w błonnik może chronić przed cukrzycą i otyłością, ale dane nie przedstawiono jasno w jaki sposób . Teraz badacze z Francji i Szwecji twierdzą, że odkryli ten mechanizm. Artykuł powstał w oparciu o badania opublikowane niedawno w czasopiśmie Cell.
Badania nad fermentacją
Zespół badawczy kierowany przez Giles Mithieux z francuskiego Narodowego Centrum Badań Naukowych ( Centre National de la Recherche Scientifique - CNRS ), wyjaśnia, że wiele rodzajów żywności posiada wysoką fermentację, jak na przykład włókna kapusty, fasoli i najbardziej słodkich owoców i warzyw dlatego nie są w stanie być trawione w jelicie bezpośrednio. Zamiast tego, bakterie jelitowe fermentują te włókna w kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu, oraz maślan i propionian. Te kwasy tłuszczowe mogą być absorbowane przez organizm. Badacze twierdzą, że jest to dobrze znany fakt, że dieta bogata w błonnik ma działanie ochronne przed cukrzycą i otyłością, ale nie wiadomo jakie mechanizmy za tym stoją. Aby to sprawdzić, naukowcy przyjrzeli się możliwości produkcji glukozy w jelitach.
Jelito " wyzwala działanie ochronne " z włókna.
Jelito syntetyzuje glukozę i uwalnia ją do krwi w nocy i między posiłkami. Ten obraz podkreśla enzym odpowiedzialny za końcowy produkcji reakcji w produkcji glukozy w jelitach, w kolorze czerwonym. Naukowcy wyjaśniają, że glukoza ma pewne elementy, które są wykrywane przez nerwy znajdujących się w żyle , która zbiera krew z jelit – zwana jest ścianą portalową. Sygnał jest następnie przesyłany przez nerwy w mózgu. Mózg aktywuje szereg działań obronnych przeciwko cukrzycy i otyłości w odpowiedzi na sygnał . Środki ochronne to między innymi zwiększone uczucie sytości oraz zużycie energii w okresach odpoczynku i mniejsze wytwarzanie glukozy z wątroby. Badacze analizowali szczury i myszy, które były karmione dietą uzupełnioną o włókna z fermentacji , propionian i maślan, obok nich były gryzonie karmione dietą kontrolną, w celu ustanowienia połączenia między produkcją glukozy przez włókna jelit i fermentacji Wszystkie zwierzęta wykazywały wysoką ekspresję genów i enzymów odpowiedzialnych za syntezę glukozy w jelicie. Ponadto okazało się, że jelita tych zwierząt zwiększyły wytwarzanie glukozy z zastosowaniem propionianu jako prekursora.
Zobacz również:
Wzbogacone w błonnik dieta jest w stanie powstrzymać cukrzycę i przyrost masy ciała u myszy
Badania wykazały, że myszy, które miały dietę wzbogaconą włóknami zyskały znacznie mniejszą wagę, w porównaniu z myszami , które były karmione dietą bez dodatku błonnika. Dodatkowo, ze względu na zwiększoną wrażliwość na insulinę u myszy, które spożywały diety o wysokiej zawartości włókna, były chronione przeciwko cukrzycy. Za pomocą myszy, których jelita zostały genetycznie zmodyfikowane, by zaprzestać produkcji glukozy , śledczy powtórzył eksperyment. Dzięki temu naukowcy odkryli, że myszy przybierały na wadze i rozwinęła się cukrzyca. Odkrycia te sugerują, że aktywność wytwarzania glukozy z jelit w wyniku propionianów, maślanów i bakterii jelitowych, które prowadzą do fermentacji w celu ochrony włókna przed otyłością i cukrzycą. Badacze stwierdzają, że wyniki ich badań mogą doprowadzić do rozwoju nowych terapii i sposobów zapobiegania cukrzycy i otyłości. Medical News Today niedawno prowadziła także badania, które sugerują, że dieta bogata w błonnik może chronić przed astmą.
Katarzyna Bałdyka
Komentarze do: Dieta bogata w błonnik zapobiega otyłości i cukrzycy