Dieta może odgrywać kluczową rolę zapobieganiu rozwojowi przewlekłej niewydolność nerek, sugeruje badanie przeprowadzone na Texas A & M Health Science Center College of Medicine. Wyniki wskazują, że dieta bogata w białko zwierzęce - szczególnie w czerwone mięso - może pogorszyć przebieg choroby nerek.
W Polsce na przewlekłą chorobę nerek choruje 16% ludzi, w Stanach Zjednoczonych szacuje się, że problem ten dotyczy 26 milionów obywateli. Choroba może prowadzić do niewydolność nerek. Gdy nerki przestają pracować pacjenci muszą przechodzić zabieg dializy trzy razy w tygodniu lub mieć przeszczep nerki, aby pozostać przy życiu.
Donald Wesson, jednym z autorów tego badania, które zostało niedawno opublikowane w Journal of American Society of Nefrology, powiedział: - Nasze badania wykazały, że pacjentci z przewlekłą chorobą nerek, którzy stosowali dietę bogatą w białko zwierzęce byli trzy razy bardziej narażeni na rozwój niewydolności nerek, niż pacjenci, którzy stosowali dietę bogatą w owoce i warzywa.
Zobacz również:
Odkrycia dokonano na podstawie danych zebranych od 1 486 dorosłych z przewlekłą chorobą nerek, którzy uczestniczą w National Health i Nutrition Examination Survey III.
Wesson wyjaśnia, że kiedy ludzie jedzą białka zwierzęce, takie jak czerwone mięso, organizm metabolizuje te białka do kwasów. Nerki wytwarzają różne substancje w celu pozbycia się z organizmu nadmiaru kwasu, co może zaburzyć czynność nerek, jeśli taki stan utrzymuje się w organizmie przez długi okres czasu.
Wesson mówi, że musi jeszcze udowodnić, że dieta bogata w owoce i warzywa może zapobiec chorobie nerek. Zauważa, że taki styl odżywiania zmniejszenie ciśnienia krwi, co jest bardzo korzystne dla pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, gdyż większość pacjentów miała wyższe niż normalne ciśnienie krwi.
Opracowała: Agnieszka Witek
Komentarze do: Dieta bogata w czerwone mięso może przyczynić się do przewlekłej choroby nerek