Choroba wieńcowa jest główną przyczyną śmierci wśród kobiet. W październikowym wydaniu „American Journal of Medicine” ukaże się artykuł potwierdzający, że dieta bogata w antyutleniacze, pochodzące głównie z owoców i warzyw, może znacząco zmniejszyć ryzyko ataku serca.
Profesor Alicja Wolk z Institute of Environmental Medicine przy Karolinska Institute w Sztokholmie, która kierowała odpowiednimi badaniami na ten temat, powiedziała: „Nasze opracowanie było pierwszym, które przyjrzało się efektom dietetycznym przeciwutleniaczy w relacji do zawału”.
Wzięto pod uwagę dane od 32 561 Szwedek w wieku od 49 do 83 lat, zebrane pomiędzy wrześniem 1997 i grudniem 2007 roku. Kobiety wypełniały kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych.
Pytano o to jak często – przeciętnie – konsumowały różne typy jedzenia i napojów. Badacze oszacowali zawartość przeciwutleniaczy w ich dietach, korzystając z amerykańskiej bazy danych (nie istnieje porównywalna baza szwedzka) zdolności pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze (inaczej pojemność antyoskydacyjna) w najpopularniejszych produktach żywnościowych.
Zobacz również:
Następnie wyniki kobiet zostały podzielone na 5 grup według pojemności antykosydacyjnej.
Podczas badania 1 114 kobiet doświadczyło ataku serca. Kobiety z grupy o największej pojemności antyutleniającej w diecie były narażone na ryzyko zawału o 20% mniej niż te z grupy o najmniejszej zawartości przeciwutleniaczy w diecie.
Kobiety z grupy najmniejszego ryzyka konsumowały prawie 7 porcji owoców i warzyw dziennie i było to blisko 3 razy więcej niż u kobiet z najmniejszą pojemnością antyoksydacyjną, konsumujących przeciętnie 2,4 porcji.
W komentarzu do artykułu zespołu profesor Wolk, Pamela Powers Hannley, redaktor „American Journal of Medicine” zaobserwowała, że w związku z uprzemysłowieniem produkcji żywności, Amerykanie konsumują coraz więcej kalorii i przetworzonego jedzenia. W rezultacie, wskaźniki otyłości stale rosną. Obecnie tylko 14% dorosłych Amerykanów i 9,5% nastolatków je pięć albo więcej porcji owoców i warzyw dziennie.
Komentarze do: Dieta bogata w przeciwutleniacze jest powiązana z niższym ryzykiem zawału mięśnia sercowego u kobiet