Szukaj

Dieta bogata w tłuszcze i cukry zagrożeniem dla organizmu

Badania holenderskich naukowców opublikowane w ostatnim numerze „Hepatologii” potwierdzają, że dieta bogata w pokarmy zawierające wysoką ilość tłuszczy i cukru związane jest ze znacznym wzrostem tkanki tłuszczowej i ryzykiem stłuszczenie wątroby.

Smutne konsekwencje diety

Diety takie zwiększają zawartość triglicerydów wewnątrz wątroby i sprzyjają odkładaniu się tłuszczu wokół talii, co w krótkim czasie doprowadzić może do otyłości. Otyłość jest chorobą cywilizacyjną, cierpi na nią miliony osób. W roku 2008 tylko w Stanach Zjednoczonych otyłych było ponad 200 milionów mężczyzn i niemal 300 milionów kobiet. Otyłych jest blisko 40% dorosłego społeczeństwa i już 17% dzieci. Otyłości bardzo często towarzyszy nagromadzenie tkanki tłuszczowej w wątrobie - jest ona jednym z najczęściej spotykanych schorzeń wątroby.

Przebieg badania

W eksperymencie wzięło udział 36 szczupłych mężczyzn, których losowo przypisywano do jednej z dwóch grup. Grupa pierwsza stosowała zbilansowaną dietę, grupa druga dietę opartą na tłuszczach i cukrach. Na początek zmierzono poziom triglicerydów i tłuszczu w jamie brzusznej, a także poziom insuliny przed i po diecie.

Badanie trwało 6 tygodni. Pacjenci zjadali trzy główne posiłki oraz dodatkowe kalorie z wysokiej zawartości tłuszczy i cukrów. Wyniki wyraźnie pokazują, że podczas odżywiania się dietą wysokokaloryczną wzrosła wartość BMI w grupie drugiej. Co ciekawe, ilość trójglicerydów wzrastała przy częstszym spożywaniu posiłków, nie zaś przy spożywaniu większych porcji.

Tłuszcz brzucha wzrastał na skutek przyjmowania większej ilości tłuszczów i cukrów przy wysokiej częstości spożywania posiłków czyli tzw. podjadaniu. W grupie spożywającej duże ilości cukrów zauważono zmniejszenie wrażliwości wątroby na insulinę. W grupie spożywającej duże ilości tłuszczu była ona wysoka.

Komentarze do: Dieta bogata w tłuszcze i cukry zagrożeniem dla organizmu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz