Szukaj

Dieta cholesterolowa

Wysokie stężenie cholesterolu jest  jednym z czynników, które przyczyniają się do zawału i innych chorób serca. Natomiast zbyt niski poziom cholesterolu powoduje depresję. Dlatego bardzo ważne jest, dla prawidłowego funkcjonowania organizmu utrzymanie jego odpowiedniego poziomu.



Rozróżnia się dwa rodzaje cholesterolu:

  • LLD (zły cholesterol)
  • HDL ( dobry cholesterol)

Norma prawidłowego stężenia cholesterolu w organizmie wynosi 20%. Największy wpływ na poziom cholesterolu ma dieta. Dlatego bardzo ważna jest spożywanie posiłków, które są bogate w dobry cholesterol, a ubogie w zły.

Dieta cholesterolowa pozwala uzyskać odpowiednią równowagę między HDL a LDL, czyli między złym a dobrym cholesterolem

Produkty podnoszące poziom złego cholesterolu:

  • należy ograniczyć spożycie  wieprzowiny, kiełbas, tłustego sera, masła, skóry kurcząt, tłustego nabiału
  • zakazane jest jadanie smażonych jaj
  • należy ograniczyć spożywanie napoi słodzonych i słodkich potraw
  • należy unikać kawy, zwłaszcza filtrowanej
Produkty dostarczające dobrego cholesterolu:

  • otręby owsiane, siemię lniane, ziarno konopi,
  • owoce z dużą zawartością pektyn ( jabłka)
  • należy zjadać dwie marchewki na surowo dziennie
  • ryby, dostarczają dobrego cholesterolu, a podane z czosnkiem również obniżają poziom złego
  • warzywa strączkowe
  • jajka gotowane podawane z  solą magnezową i potasową
  • jogurty z żywymi kulturami bakterii
  • miękkie margaryny
  • produkty sojowe
  • oliwa z oliwek
  • orzechy włoskie, migdały, pistacje oraz orzechy makadamia
  • produkty bogate w potas i magnez
  • zielone warzywa
  • świeże i suszone owoce
  • karczochy i kozieradka

Należy pamiętać również o tym , że jedzenie posiłków  składających się z mniejszych porcji sprzyja ustabilizowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Pomocne w tym są również regularne ćwiczenia fizyczne oraz relaks i odprężenie.

Komentarze do: Dieta cholesterolowa

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz