Dieta cukrzycowa
Podstawową formą leczenia cukrzycy jest dieta. Chorzy powinni spożywać posiłki o określonej liczbie kalorii, których ilość jest indywidualnie dostosowywana do pacjenta i zależy od wzrostu, budowy ciała, wieku, płci i aktywności życiowej.
Dieta ludzi chorych na cukrzyce jest zbliżona do diety ludzi zdrowo się odżywiających. Powinna ograniczać tłuszcze zwierzęce, cukier i słodycze, natomiast być bogata w warzywa. Wszystkim cukrzykom zaleca się przede wszystkim unikać cukru, miodu, syropów, jak również ograniczać pieczywo jasne i kasze oczyszczone.
Wyróżnia się dwa rodzaje cukrzycy; i ze względu na jej rodzaj stosuje się odmienną dietę.
insulinozależna typu I (dotyczy niedoboru insuliny na skutek uszkodzenia trzustki iwymaga podawania insuliny w zastrzykach)
Dieta:
- należy spożywać biało w umiarkowanych ilościach
- należy spożywać węglowodany złożone
- powinno się spożywać produkty z dużą ilością błonnika ( produkty zbożowe i warzywa)
- spożywać owoce pektynowe w ograniczonych ilościach
- cukier powinno zastąpić się słodzikiem
insulinoniezależna typu II (jest najczęściej związana z otyłością)
Dieta:
- posiłki powinny być niskokaloryczne
- należy ograniczać jedzenie
- powinno się zredukować ilość tłuszczów i węglowodanów
- należy jeść obfite posiłki o małej zawartości kalorii
- należy spożywać owoce i warzywa głównie na surowo
- pieczywo jasne zastąpić razowym
- ograniczyć spożycie zup i sosów
- wykluczyć z diety ostre przyprawy
- unikać potraw smażonych, pieczonych i z dodatkiem tłuszczu
- Bez ograniczeń można spożywać: pomidory, ogórki, kalafior, kalarepa, cykoria, sałata zielona, szparagi, szpinak, szczaw.
Dieta jest podstawą leczenia cukrzycy. Leczenie dietą polega na;
- spożywaniu posiłków 5-6 razy dziennie
- rezygnacji z cukrów prostych
- zredukowaniu tłuszczów zwierzęcych
Alkohol
Spożywanie alkoholu przez chorych na cukrzyce, zarówno I i II typu jest zabronione. Zaburzenia przemiany materii powodowane przez chorobę mogą doprowadzić do zatrucia organizmu.
Zobacz również:
Alkohol u cukrzyków powoduje:
- hamowanie wytwarzania i wydzielania glukozy przez wątrobę
- zaburzenia w poziomie stężenia glukozy
- wytwarzanie nieprawidłowych produktów przemiany materii
- może powodować dodatkowe uszkodzenia serca , wątroby, trzustki,
- podwyższa ciśnienie tętnicze krwi
Przykładowy jadłospis dla osób z cukrzycą typu II (1200 kcal).
POSIŁEK |
JADŁOSPIS |
PRODUKT |
ILOŚĆ (g) |
MIARY GOSPODARCZE |
I śniadanie |
herbata chleb razowy pszenny pasta z twarogu z ryba wędzoną owoce |
herbata graham ser twarogowy makrela grejfrut ze skórką |
0,5 50 20 50 170 |
2 kromki ½ łyżki ½ dużego |
II śniadanie |
herbata z mlekiem chleb pumpernikiel |
herbata mleko chleb |
0,5 100 25 |
2,5 szklanki 1 kromka |
Obiad |
bulion z kurczaka gotowany marchewka ziemniaki sałata zielona |
włoszczyzna kurczak zielona pietruszka mięso z zupy marchew masło ziemniaki olej sałata zielona z kefirem kompot ze śliwek |
2 średnie 1 łyżeczka 2 średnie 1 łyżeczka 5 liści 3 łyżki 3 małe |
|
Podwieczorek |
owoce |
kKiwi pomarańcza |
60 130 |
1 średnie 1 średnia |
Kolacja |
kawa zbożowa z mlekiem pieczywo pszenno - żytnie z mięsem ,,hache" |
kawa mleko pieczywo masło wołowina włoszczyzna |
5 50 50 5 50 100 |
1/5 szklanki 2 kromki 1 łyżeczka |
Komentarze do: Dieta cukrzycowa