Szukaj

Dieta dla chorób czynnościowych przewodu pokarmowego

Obecnie coraz więcej osób cierpi na choroby czynnościowe przewodu pokarmowego. Jest to konsekwencją obecnego stylu życia, który charakteryzuje się  stresem, niedostatkiem ruchu, a także  nieprawidłowym sposobem odżywania. Choroby czynnościowe przewodu pokarmowego  to zespół przykrych objawów i dolegliwości, które są spowodowane  zaburzeniami czynności motoryzacyjnej i wydalniczej.


Najczęściej choroby czynnościowe przewodu pokarmowego powstają na skutek zaburzeń emocjonalnych, niewłaściwej diety, używek, leków.

Wyróżniamy następujące choroby czynnościowe układu pokarmowego:

  • choroba refluksowa przełyku
  • zaburzenia czynnościowe żołądka i dwunastnicy
  • zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego
  • zaburzenia czynnościowe jelit, odbytnicy i odbytu

Dieta przy chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego zależy od tego, który odcinek przewodu pokarmowego  został objęty chorobą.

Dieta w chorobie refluksowej żołądka

Choroba ta dotyka w większości mężczyzn, jej intensywność wzrasta wraz z wiekiem. Główną przyczyną choroby refluksowejn żołądka jest zwiększone oddziaływanie  na błonę śluzowa  przełyku  kwaśnej treści żołądkowej, co jest związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przełyku .

Choroba refluksowa objawia się zgagą nudnościami, odbijaniem, bólami za mostkiem,  utrudnionym połykaniem,  uczuciem suchości w ustach lub ślinotokiem, pieczeniem języka.

Dieta stanowi jeden ze sposobów łagodzenia objawów choroby refluksowej. Jej podstawowe założenia to;

  • posiłki powinno się spożywać często i w małych ilościach
  • ostatni posiłek powinno się zjeść minimum 2 godziny przed snem
  • powinno się ograniczyć tłuszcze, czekoladę, kawę, alkohol,  oraz gorące posiłki , napoje, soki z owoców cytrusowych, gdyż te produkty bezpośrednio wpływają na wystąpienie objawów
  • dieta powinna być wysokobiałkowa
  • należy unikać potraw silnie stymulujących wydzielanie kwasu solnego w żołądku takich jak mocne rosoły, buliony mięsne, pikantne i słone sosy, mięsa i ryb marynowane i wędzone,
  • Powinno unikać się kwaśnych  napojów, wody mineralnej gazowanej, soków owocowo-warzywnych, soli kuchennej, przypraw
  • należy ograniczyć potraw długo zalegających w żołądku takich jak
  • potrawy smażone i pieczone, kluski, pierogi, dania z tartych ziemniaków oraz dania z dużą zawartością tłuszczy zwierzęcych
  • powinno się spożywać produkty bogate w skrobie, gdyż one przyspieszają opróżnianie żołądka. Do tych produktów należą pieczywo, mąka, kasza, lane ciasto, kluski biszkoptowe, ziemniaki
  • dieta powinna być lekkostrawna  o konsystencji zagęszczonej
  • zalecane jest spożywanie mleka i przetworów mlecznych
  • potrawy powinno spożywać się w postaci papkowatej , gotowane lub duszone na parze
  • warzywa i owoce powinno się jeść w postaci gotowanej lub drobno startych surówek i soków
  • wskazane jest zrzucenie zbędnych kilogramów oraz noszenie luźnej bielizny
  • powinno się unikać również palenia tytoniu, gdyż to pogarsza stan chorego
  • należy spać w taki sposób aby głowa i połowa tułowiu były uniesione

Przykładowy jadłospis
  • Śniadanie ( zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi + pieczywo mieszane+ jajko na miękko+ słaba herbata)
  • II śniadanie ( Bułka z polędwicą drobiową i pomidorem + jogurt)
  • Obiad ( Krupnik+ pulpety z cielęciny + sos koperkowy+ buraczki+ ziemniaki puree+ kompot z moreli)
  • Podwieczorek ( jabłko pieczone)
  • Kolacja ( kluski biszkoptowe z serkiem homogenizowanym+  Surówka z marchwi + sok owocowo mleczny)

Dieta w zaburzeniach czynnościowych żołądka i jelit


Zalecenia dietetyczne
  • należy spożywać produkty o zwiększonej zawartości białka
  • dieta powinna być bogata w produkty o niskiej zawartości tłuszczy
  • należy ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów, gdyż powodują one procesy fermentacyjne w jelitach
  • należy także unikać fruktozy, zawartej zwłaszcza w w soku z jabłek oraz laktozy, którą zawiera  słodkie mleko
  • dozwolone jest spożywanie kefirów, jogurtów, kwaśnego mleka
  • należy unikać spożywania galaretkowatych słodyczy, gum do żucia bez cukru, dietetycznych dżemów, czekolad i słodzików, gdyż zawierają sorbitol , który powoduje procesy fermentacyjne w jelitach
  • należy unikać alkoholu, kawy , herbaty oraz ostrych przypraw
  • należy wykluczyć z diety napoje gazowane i produkty wzdymające
  • posiłki należy jadać często, przynajmniej 5 razy dziennie ale w małych ilościach
  • należy powoli spożywać pokarmy i dokładnie je przeżuwać
  • dieta powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne
  • należy unikać spożywania produktów zbyt ciepłych i zbyt zimnych

Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie ( kawa zbożowa z mlekiem+ pieczywo mieszane+ pasta z sera z otrębami i zieleniną+ mandarynka)
  • II śniadanie ( bułka grahamka z margaryna i pomidorem + napój owocowo mleczny)
  • Obiad ( Barszcz czerwony+ Ziemniaki + pierś z kurczaka w sosie potrawkowym + kasza+ sałata zielona + kompot z jabłek)
  • Podwieczorek ( śliwki suszone zmiksowane z serkiem homogenizowanym)
  • Kolacja ( Papryka faszerowana mięsem i warzywami + zsiadłe mleko)

Komentarze do: Dieta dla chorób czynnościowych przewodu pokarmowego

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz