Dieta dla chorób czynnościowych przewodu pokarmowego
Obecnie coraz więcej osób cierpi na choroby czynnościowe przewodu pokarmowego. Jest to konsekwencją obecnego stylu życia, który charakteryzuje się stresem, niedostatkiem ruchu, a także nieprawidłowym sposobem odżywania. Choroby czynnościowe przewodu pokarmowego to zespół przykrych objawów i dolegliwości, które są spowodowane zaburzeniami czynności motoryzacyjnej i wydalniczej.
Najczęściej choroby czynnościowe przewodu pokarmowego powstają na skutek zaburzeń emocjonalnych, niewłaściwej diety, używek, leków.
Wyróżniamy następujące choroby czynnościowe układu pokarmowego:
- choroba refluksowa przełyku
- zaburzenia czynnościowe żołądka i dwunastnicy
- zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego
- zaburzenia czynnościowe jelit, odbytnicy i odbytu
Dieta przy chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego zależy od tego, który odcinek przewodu pokarmowego został objęty chorobą.
Dieta w chorobie refluksowej żołądka
Choroba ta dotyka w większości mężczyzn, jej intensywność wzrasta wraz z wiekiem. Główną przyczyną choroby refluksowejn żołądka jest zwiększone oddziaływanie na błonę śluzowa przełyku kwaśnej treści żołądkowej, co jest związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przełyku .
Choroba refluksowa objawia się zgagą nudnościami, odbijaniem, bólami za mostkiem, utrudnionym połykaniem, uczuciem suchości w ustach lub ślinotokiem, pieczeniem języka.
Dieta stanowi jeden ze sposobów łagodzenia objawów choroby refluksowej. Jej podstawowe założenia to;
- posiłki powinno się spożywać często i w małych ilościach
- ostatni posiłek powinno się zjeść minimum 2 godziny przed snem
- powinno się ograniczyć tłuszcze, czekoladę, kawę, alkohol, oraz gorące posiłki , napoje, soki z owoców cytrusowych, gdyż te produkty bezpośrednio wpływają na wystąpienie objawów
- dieta powinna być wysokobiałkowa
- należy unikać potraw silnie stymulujących wydzielanie kwasu solnego w żołądku takich jak mocne rosoły, buliony mięsne, pikantne i słone sosy, mięsa i ryb marynowane i wędzone,
- Powinno unikać się kwaśnych napojów, wody mineralnej gazowanej, soków owocowo-warzywnych, soli kuchennej, przypraw
- należy ograniczyć potraw długo zalegających w żołądku takich jak
- potrawy smażone i pieczone, kluski, pierogi, dania z tartych ziemniaków oraz dania z dużą zawartością tłuszczy zwierzęcych
- powinno się spożywać produkty bogate w skrobie, gdyż one przyspieszają opróżnianie żołądka. Do tych produktów należą pieczywo, mąka, kasza, lane ciasto, kluski biszkoptowe, ziemniaki
- dieta powinna być lekkostrawna o konsystencji zagęszczonej
- zalecane jest spożywanie mleka i przetworów mlecznych
- potrawy powinno spożywać się w postaci papkowatej , gotowane lub duszone na parze
- warzywa i owoce powinno się jeść w postaci gotowanej lub drobno startych surówek i soków
- wskazane jest zrzucenie zbędnych kilogramów oraz noszenie luźnej bielizny
- powinno się unikać również palenia tytoniu, gdyż to pogarsza stan chorego
- należy spać w taki sposób aby głowa i połowa tułowiu były uniesione
Zobacz również:
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie ( zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi + pieczywo mieszane+ jajko na miękko+ słaba herbata)
- II śniadanie ( Bułka z polędwicą drobiową i pomidorem + jogurt)
- Obiad ( Krupnik+ pulpety z cielęciny + sos koperkowy+ buraczki+ ziemniaki puree+ kompot z moreli)
- Podwieczorek ( jabłko pieczone)
- Kolacja ( kluski biszkoptowe z serkiem homogenizowanym+ Surówka z marchwi + sok owocowo mleczny)
Dieta w zaburzeniach czynnościowych żołądka i jelit
Zalecenia dietetyczne
- należy spożywać produkty o zwiększonej zawartości białka
- dieta powinna być bogata w produkty o niskiej zawartości tłuszczy
- należy ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów, gdyż powodują one procesy fermentacyjne w jelitach
- należy także unikać fruktozy, zawartej zwłaszcza w w soku z jabłek oraz laktozy, którą zawiera słodkie mleko
- dozwolone jest spożywanie kefirów, jogurtów, kwaśnego mleka
- należy unikać spożywania galaretkowatych słodyczy, gum do żucia bez cukru, dietetycznych dżemów, czekolad i słodzików, gdyż zawierają sorbitol , który powoduje procesy fermentacyjne w jelitach
- należy unikać alkoholu, kawy , herbaty oraz ostrych przypraw
- należy wykluczyć z diety napoje gazowane i produkty wzdymające
- posiłki należy jadać często, przynajmniej 5 razy dziennie ale w małych ilościach
- należy powoli spożywać pokarmy i dokładnie je przeżuwać
- dieta powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne
- należy unikać spożywania produktów zbyt ciepłych i zbyt zimnych
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie ( kawa zbożowa z mlekiem+ pieczywo mieszane+ pasta z sera z otrębami i zieleniną+ mandarynka)
- II śniadanie ( bułka grahamka z margaryna i pomidorem + napój owocowo mleczny)
- Obiad ( Barszcz czerwony+ Ziemniaki + pierś z kurczaka w sosie potrawkowym + kasza+ sałata zielona + kompot z jabłek)
- Podwieczorek ( śliwki suszone zmiksowane z serkiem homogenizowanym)
- Kolacja ( Papryka faszerowana mięsem i warzywami + zsiadłe mleko)
Komentarze do: Dieta dla chorób czynnościowych przewodu pokarmowego