Dieta Dukana
Kto z nas nie marzy o pięknej sylwetce? Nie ma chyba istoty na ziemi, która by nie wodziła wzrokiem za szczupłymi kobietami czy dobrze zbudowanymi mężczyznami. Istnieje cała gama różnorakich sposobów na odchudzanie się. W ostatnim czasie często słychać o jednej z metod zwanej „Dietą Dukana” lub też dietą proteinową. Czym ona jest i skąd się bierze jej sława?
„Dieta Dukana” – co to jest?
Najczęściej spotykana nazwa tego sposobu na odchudzanie wzięła się od jego twórcy, czyli doktora Pierre’a Dukana. Autor na podstawie własnych badań oraz obserwacji stworzył szczegółowy plan działania, który w przeciwieństwie do innych diet ma zapewnić szczupła sylwetkę bez efektu jo-jo i bez głodzenia się.
Główną zaletą tego sposobu odżywiania się jest racjonalne dawkowanie kalorii. Nie jest tu wymagany dodatkowy, nadmierny wysiłek fizyczny, choć aktywne życie zawsze sprzyja odchudzaniu się. Dieta ta charakteryzuje się przede wszystkim dużą zawartością białka.
Na czym polega dieta proteinowa?
Proteiny są niezbędnym elementem naszego odżywiania. Są one również istotnym elementem wszelkiego rodzaju diet. Posiadają one zdolności odchudzające, dzięki czemu wspomagają utratę zbędnych kilogramów.
Kuracja jest specyficzna ze względu na szczegółowy podział na kilka odrębnych faz. Aby dieta okazała się skuteczna, należy przejść je wszystkie w odpowiedniej kolejności i w wyznaczonym czasie.
Etapy diety, czyli w jaki sposób przeżyć kolejny dzień…
Na całość kuracji składają się cztery szczeble, które charakteryzują się konkretnymi produktami, które możemy spożywać. Są to fazy: ataku, naprzemienna, utrwalenia oraz stabilizacji. Prócz zwrócenia uwagi na białka, należy również pamiętać o ograniczeniu ilości węglowodanów. Całość programu nazwana została „Protal”.
Na szczególną uwagę zasługuje aspekt psychologiczny całej diety – już po pierwszych tygodniach stosowania tej kuracji możemy zauważyć duży spadek nadmiaru kilogramów, co mobilizuje nas do kontynuacji tej „terapii”.
1. Faza ataku
W pierwszym etapie, należy przede wszystkim spożywać pokarmy bogate w czyste proteiny. Dlatego też menu powinno zawierać: chude mięso, przygotowane z jak najmniejszą ilością tłuszczu - polecane jest stosowanie grilla lub też piekarnika, drób bez skóry, chude wędliny drobiowe oraz szynkę, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu (ser biały, jogurty, mleko, kefiry, maślanki), podroby, ryby – tylko nie smażone, owoce morza czy jajka.
Można również wesprzeć powyższe elementy o takie dodatki jak korniszony, cytrynę, przyprawy pobudzające trawienie, musztardę, ocet czy sól. Podczas całej kuracji należy pić w dużych ilościach wodę – co najmniej 1,5 do 2 litrów dziennie. Nie trzeba unikać kawy, herbaty czy naparów z ziół.
Zobacz również:
Mimo iż metoda ta może na pierwszy rzut oka przypominać swoistą głodówkę, to jest to tylko złudzenie. Ten etap diety rzeczywiście mocno ogranicza nasze menu, ale dostarcza równocześnie wszelkie niezbędne dla naszego organizmu składniki.
Stadium pierwsze trwa od jednego do dziesięciu dni, w zależności od tego, ile chcemy zrzucić kilogramów. Pojęcie ataku związane jest z efektem zaskoczenia organizmu – poprzez dużą dawkę białek, której dotychczas nie otrzymywały nasze narządy wewnętrzne uzyskujemy zrzucenie kilku kilogramów.
2. Faza naprzemienna
Etap kolejny pozwala nam na dodanie niektórych składników do naszego menu. Są to warzywa – w postaci surowej lub gotowanej. Jednak należy szczegółowo zaznaczyć, które spośród nich można spożywać, a których należy unikać.
Spis warzyw dozwolonych, wręcz zalecanych jest bardzo bogaty. Są to: pomidory, ogórki, szpinak, rzodkiewki, pory, szparagi, zielona fasolka, kapusta, grzyby, seler, koper, sałata, cykoria, botwinka, bakłażany, cukinia, papryka. Należy jednak w ilościach umiarkowanych spożywać marchew i buraki.
Powinno się jednak unikać takich warzyw jak: ziemniaki, ryż, kukurydza, groch, zielony groszek, bób, soczewica, fasola, karczochy.
Naprzemienność tego etapu polega na stosowaniu przez 5 dni menu z pierwszego etapu diety, następnie przez kolejne 5 dni jadłospis wzbogacony o warzywa. Powinno się ją stosować aż do momentu uzyskania wagi, którą chcemy uzyskać. Optymalny czas to 10 dni.
3. Faza utrwalenia
Jak sama nazwa wskazuje, w kolejnym etapie staramy się nie stracić tego, co dotychczas udało nam się uzyskać. Ma on na celu utrzymać osiągniętą wagę i powstrzymać efekt jo-jo. W okresie tym następuje utrwalenie dobrych nawyków żywieniowych. Faza ta powinna trwać proporcjonalnie do ilości zrzucanych kilogramów – jeden kilogram wagi równa się 10 dniom.
Podczas tego etapu wzbogacamy nasze menu o produkty takie jak: pełnoziarnisty chleb – maksymalnie dwie kromki dziennie, ser – kilka plasterków na dobę, 2 razy w tygodniu makaron, ryż lub ziemniaki – nie należy ich łączyć w przeciągu jednego 7-dniowego cyklu, pieczeń z polędwicy wieprzowej oraz owoce – ale tylko takie, które nie zawierają dużych ilości cukru, dlatego też powinno się unikać winogron, bananów czy czereśni.
Jeżeli chcemy sobie pozwolić na pełen obiad, bo np. zostaliśmy zaproszeni do znajomych lub musimy zorganizować świąteczny posiłek, to można sobie na to pozwolić wyłącznie wtedy, kiedy na następny dzień powróci się do pierwszej fazy diety. Jednak nie należy tego dokonywać częściej niż dwa razy w tygodniu.
4. Faza ostatecznej stabilizacji
Kiedy dochodzi się już do tego etapu, jest to najczęściej skutek osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Teraz pozostaje nam już tylko praca nad sobą, aby utracone kilogramy nie powróciły.
Dlatego też należy raz w tygodniu powrócić do menu z fazy pierwszej, czyli ataku duże dawki białek. Należy wtedy pić co najmniej 2 litry dziennie wody a także spożywać koktajl proteinowy.
Następnie, należy zaczynać kolejne dni od śniadań bogatych w nabiał, a do ciepłych napojów typu kawa i herbata nie należy dodawać cukru. Należy również unikać słodyczy, chyba że są to zjadane od czasu do czasu ciasteczka owsiane.
Dieta Dukana jest wspaniałym pomysłem dla osób, które już dosłownie spróbowały wszystkiego jak i tych, które po raz pierwszy zamierzają wziąć się za siebie. Jej głównym atutem jest to, że po wszystkich fazach można powrócić do w miarę normalnego sposobu żywienia. Ponadto pozwala ona na zgubienie zbędnych kilogramów bez głodówek i nie powraca efekt jo-jo.
Należy jednak pamiętać, że dieta ta może wywołać skutki uboczne, szczególnie podczas pierwszego etapu, kiedy musimy przyzwyczaić się do monotonii żywienia. Dlatego też osoba stosująca tę kurację może odczuwać ogólne zmęczenie i osłabienie. Powinno się również unikać aktywności, która może być męcząca dla organizmu.
Pomimo tych kilku niedogodności dieta ta jest ciekawym sposobem na osiągnięcie szczupłej sylwetki niezależnie od płci czy wieku. Nie należy jednak jej stosować jeżeli jest się osobą chorą lub z pewnymi dolegliwościami, gdyż może ona bardziej zaszkodzić niż pomóc. Dlatego też dobrze jest przed rozpoczęciem kuracji skontaktować się z lekarzem.
Urszula Walkiewicz
Komentarze do: Dieta Dukana