Dieta indyjska
Dieta indyjska przewiduje dość specyficzny sposób odżywiania się. Początkowo w Indiach stosowana była głównie przez kobiety, które po porodzie chciały wrócić do swojej wcześniejszej wagi. Współcześnie dieta indyjska jest nieco zmodyfikowana i z pewnością nie jest polecana kobietom po porodzie.
Podstawę diety indyjskiej stanowi jej jadłospis układany na podstawie 3 produktów. Podstawę tygodniowego menu stanowią produkty białkowe na przykład jajka lub mięso, warzywa może być każde prócz ziemniaka oraz owoce.
Na podstawie tych trzech produktów układany jest tygodniowy jadłospis.
Przykładowy jadłospis
Dziennia dieta powinna składać się z 1200 kalorii.
- Śniadanie
Zobacz również:
Kawa naturalna + 2 kromki chrupkiego pieczywa+ plasterek wędliny+ rozrobiony chudy ser+ banan
- II Śniadanie
- Obiad
Przykładowa sałatka
Pokrojony w plasterki duży pomidor + ser feta ligh t+ pieprz + ząbek czosnku + zioła aromatyczne+ sól + 2 łyżeczki oliwy z oliwek + pół łyżeczki soku z cytryny. Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.
- Podwieczorek
- Kolacja
Sałatka: pomidor + cebula + jajka + tuńczyka w oliwie + sok z cytryny.
Komentarze do: Dieta indyjska