Dieta kapuściana
O diecie kapuścianej stało się głośno za sprawą prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego. Za jego sprawą przyjęła nawet nazwę diety prezydenckiej. Ten sposób odżywiania przynosi oczekiwane rezultaty, a przy tym jest bezpieczny dla organizmu dzięki substancjom zawartym w kapuście.
Dieta kapuścina powstała ponad 20 lat temu, została opracowana przez norweskich lekarzy. W zamyśle miała stanowić główne menu dla osób ze schorzeniami związanymi z sercem. Głównym składnikiem diety – jak łatwo się domyślić – jest kapusta.
Wprawdzie można spożywać inne produkty, ale ich zróżnicowanie jest mocno ograniczone. Ze względu na brak urozmaicenia dieta jest krytykowania przez niektóre środowiska. Zdumiewające rezultaty pozwalają jednak stawać się jej coraz bardziej popularną.
Zalety
Dieta kapuściana, jak każda inna ma swoje wady i zalety. Jej niewątpliwym plusem jest prostota jej stosowania. Głównym jej składnikiem jest zupa kapuścina, której przygotowanie nie powinno sprawiać problemu nawet najgorszemu kucharzowi. Kolejną zaletą jest to, że kapusta zawiera mnóstwo witaminy C, dzięki czemu możliwe jest utrzymania prawidłowej uregulowanej przemiany materii.
Następnie, w diecie tej nie trzeba ograniczać ilości spożywanego jedzenia, jeżeli tylko jest ono odpowiednio dobrane. Paradoksalnie, im więcej zupy kapuścianej się zje, tym lepszy powinien być efekt diety. Jest tak dlatego, że kapusta jest bardzo niskokaloryczna, a przy tym przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne. Niewątpliwym pozytywem diety kapuścianej jest szybkość jej działania – trwa zaledwie tydzień, a pozwala zrzucić nawet 8-10 kg.
Zobacz również:
Wady
Choć dieta kapuściana ma sporo zalet, ma też swoje wady. Zdecydowanie największą jest fakt, że dieta – oprócz witaminy C – nie dostarcza organizmowi składników mineralnych i innych witamin. Dlatego też konieczne jest przyjmowanie wielowitaminowych suplementów diety, podczas jej stosowania.
Następnie trzeba podkreślić monotonię diety – po siedmiu dniach jej stosowania, kapusta staje się znienawidzonym warzywem. Dodatkowo, po zakończeniu procesu odchudzania, nadal trzeba uważać na to, co się je, gdyż zbyt szybki powrót do dawnych przyzwyczajeń, daje równie szybki powrót do dawnej wagi.
Zupa kapuściana
Głównym składnikiem diety jest zupa kapuściana. Można przygotowywać ją zarówno z kapusty białej, jak i włoskiej. Dietetycy polecają jednak tą drugą ze względu na jej lepsze trawienie.
Poza kapustą składnikami zupy są jeszcze: marchew, pomidory, papryka, seler, cebula, przyprawy (trzeba tylko zapomnieć o soli!). Im więcej takiej zupy się zje, tym więcej można schudnąć.
Efekty
Dietę kapuścianą zalicza się do tzw. diet błyskawicznych. Oznacza to, że w bardzo krótkim czasie (w ciągu jednego tygodnia) można stracić kilka kilogramów. Rekordziści mogą schudnąć nawet 10 kilogramów! Zazwyczaj jednak utrata wagi to około 4-5 kg, co i tak, zważywszy na krótki czas odchudzania, jest doskonałym rezultatem. Aby jednak osiągnąć taki efekt, należy bezwzględnie stosować się do wymogów stawianych przez dietetyków. Ważne jest też, by po zakończeniu diety nie powrócić szybko do starych nawyków żywieniowych, żeby uniknąć efektu jo – jo.
Trzeba pamiętać, że dieta kapuściana jest stosunkowo uboga w składniki odżywcze i dlatego nie powinno się jej stosować dłużej niż tydzień. Kurację można powtórzyć po przerwie trwającej co najmniej kilka miesięcy.
Autor:
Angelika Szkuta
Komentarze do: Dieta kapuściana