Dieta ketogeniczna
Dieta ketogeniczna, niegdyś stosowana głównie przez sportowców, staje się coraz bardziej popularna. Pozwala bowiem stosunkowo szybko zyskać upragnioną sylwetkę. Dieta ketogeniczna jest jednak bardzo restrykcyjna - jej główne założenie to całkowite wyeliminowanie z diety węglowodanów.
Choć dieta ketogeniczna pozwala pozbyć się tłuszczu, a jednocześnie zapobiega utracie masy mięśniowej, lekarze mają wątpliwości co do tego, czy jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Warto zapoznać się z informacjami o wpływie diety ketogenicznej na organizm oraz przeciwwskazaniami do jej stosowania.
Na czym polega dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna polega na drastycznym ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów i zastąpieniu ich tłuszczami, których głównym źródłem jest mięso. Może to wydawać się paradoksalne: chcąc spalić tłuszcz, dostarczamy go organizmowi. Skuteczność diety ketogenicznej wyjaśnia zjawisko tzw. „ketozy”. To stan, kiedy organizm czerpie energię nie z glikogenu (pochodzącego z węglowodanów), a ze spożywanego i zgromadzonego w organizmie tłuszczu. Dieta ketogeniczna pozwala wejść w stan ketozy, który jednak nie powinien być utrzymywany dłużej niż 6-8 tygodni.
Zasady diety ketogenicznej
Co można jeść na diecie ketogenicznej
Spożycie węglowodanów należy ograniczyć do 50 g dziennie. Taką dawkę zawiera kilogram warzyw lub dwie kromki razowego chleba. Jeśli chodzi o tłuszcz, istotne jest, jaki jego rodzaj dostarczamy organizmowi. Stosując dietę ketogeniczną, powinniśmy spożywać produkty, które zawierają tłuszcze nasycone (jaja, wołowina, wieprzowina, olej kokosowy) oraz kwasy tłuszczowe z grup: omega-3 (tłuste ryby morskie, olej lniany), omega-6 (orzechy, większość olejów roślinnych) i omega-9 (awokado, orzechy, oliwa z oliwek). Spożywanie dużej ilości wody jest również zalecane, gdyż wspomaga to organizm w wydalaniu z moczem niepotrzebnych substancji i toksyn.
Zobacz również:
Czego unikać na diecie ketogenicznej
Aby dieta ketogeniczna była skuteczna, należy wystrzegać się słodyczy i rafinowanych przetworów zbożowych (biała mąka, chleb, makaron). Niewskazane są też: ryż, kasza, płatki w każdej postaci i owoce. Wyeliminować z jadłospisu należy produkty wysoko przetworzone - są źródłem toksyn, które odkładają się w organizmie. Raz na dwa tygodnie można pozwolić sobie na odstępstwo od powyższych reguł i „naładować się węglowodanami” (przez półtora dnia jemy to, na co mamy ochotę).
Kto może stosować dietę ketogeniczną?
Diety ketogenicznej nie powinny stosować osoby, które mają problemy z nerkami. Duża ilość spożywanych protein zawartych w mięsie może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie tych narządów. Ponadto niektórzy naukowcy twierdzą, że dieta ketogeniczna może pogłębiać osteoporozę, gdyż podczas jej stosowania wydalamy z moczem więcej wapnia niż zwykle. Z tego samego powodu kamienie nerkowe mogą częściej występować u osób, które stosują tego rodzaju dietę.
Dieta ketogeniczna - czy warto ją stosować?
Największą zaletą diety ketogenicznej jest jej skuteczność i to, że efekty widoczne są stosunkowo szybko. Jest to jednak jedna z bardziej wymagających diet - aby przyniosła oczekiwane rezultaty, należy ściśle przestrzegać zaleceń. Lekarze spierają się co do wpływu diety ketogenicznej na poziom cholesterolu - według niektórych mięso i pełnotłusty nabiał mogą podnosić jego poziom, zaś inni są zdania, że taki sposób odżywiania pozwala zredukować poziom złego cholesterolu. Zanim zdecydujemy się zrucić kilogramy, stosując dietę ketogeniczną, warto skonsultować się z lekarzem, by upewnić się, że nie wyrządzimy swojemu organizmowi krzywdy.
Autor: Justyna Błasiak
Komentarze do: Dieta ketogeniczna