Według badaczy z Uniwersytetu Montrealskiego i stowarzyszonego szpitala CHUM, zwyczaje żywieniowe kanadyjskich mężczyzn są związane z dostępnością zdrowego jedzenia w pobliskich sklepach, nie ma to jednak przełożenia na postępowanie kobiet.
– Dowiedzieliśmy się, że jedynie dla mężczyzn spożywanie warzyw i owoców wiąże się z dostępem do zdrowego jedzenia blisko domu – wyjaśniła Christelle M. Clary z wydziału medycyny prewencyjnej, która prowadziła badanie.
Dlaczego dotyczy to jedynie mężczyzn?
– Prawdopodobnie przyczyną jest to, że kobiety, które są lepiej doinformowane w kwestii odżywiania, mogą podejmować inne strategie zakupowe niż mężczyźni – sugeruje Prof. Yan Kestens, który był kierownikiem badania.
Badanie było prowadzone na podstawie danych z Canadian Community Health Survey (CCHS). Przyglądano się zwyczajom żywieniowym 49 403 Kanadyjczyków, żyjących w Toronto, Montrealu, Vancouver, Calgary, Ottawie oraz Gatineau. Dla potrzeb tego badania supermarkety, sklepy spożywcze, sklepy warzywne oraz sklepy ze zdrową żywością były rozważane jako źródła zdrowych produktów, natomiast wykluczono fast-foody i sklepy z podstawowymi artykułami.
Zobacz również:
Dane zawierały kody pocztowe uczestników badania, więc naukowcy mogli sprawdzić dostępność źródeł różnego typu żywności w pobliżu domów uczestników badania. Naukowcy uwzględnili także inne czynniki, takie jak wiek, poziom wykształcenia oraz dochody.
– Dane pokazują, że kobiety z badanej grupy deklarowały spożycie 4,4 porcji owoców i warzyw dziennie, czyli prawie o jedną porcję więcej niż mężczyźni – powiedziała Clary – Dane wykazują również, że spożycie warzyw i owoców jest znacząco wyższe w Montrealu (4,14 porcji dziennie), niż w Toronto – 3,86 porcji.
To dlaczego mężczyźni tak postępują, nie jest do końca jasne.
– Wśród potencjalnych wyjaśnień dla tego odkrycia jest to, że sąsiedztwo sklepów dobrze lub słabo zaopatrzonych w zdrowe jedzenie może odzwierciedlać zwyczaje żywieniowe danej społeczności. Zachęca to jednostki do dostosowania się do norm społecznych – wyjaśnia Kestens.
Naukowcy uważają, że konieczne jest więcej badań, aby lepiej zrozumieć mechanizmy łączące czynniki środowiskowe i dietę.
Opracowała: Zuzanna Kućma
Komentarze do: Dieta kobiet nie jest powiązana z ofertą lokalnych sklepów