Dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska jest jedną z najpopularniejszych diet odchudzających. Nie każdy jednak powinien stosować dietę kopenhaską w celu utraty zbędnych kilogramów, a osoby, które się na nią zdecydują powinny się odpowiednio do niej przygotować. Dieta kopenhaska to rygorystyczny plan żywieniowy na 13 dni, który pozwala na jedzenie tylko określonych produktów spożywczych.
Dieta kopenhaska znana jest również jako dieta szwedzka lub „trzynastka" i jak każda dieta ma swoich zwolenników i przeciwników. Mała ilość dostarczanych kalorii powoduje, że organizm przestawia się na tryb oszczędny, aby lepiej wykorzystać dostępne źródła energii. Dlatego przed wprowadzeniem w życie diety kopenhaskiej warto zasięgnąć porady specjalisty i rozważyć jej plusy i minusy.
Dla kogo dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska nie jest dietą przeznaczoną dla każdego. Zastosować mogą ją tylko osoby cieszące się bardzo dobrym zdrowiem. Specjaliści nie zalecają jej osobom starszym, dzieciom, nastolatkom i kobietom w ciąży ze względu na niską zawartość witamin i składników mineralnych w diecie.
O skuteczności diety przesądza spełnienie kilku wytycznych. Przede wszystkim, jeśli nie mamy silnej woli to dieta kopenhaska nie jest dla nas, gdyż należy ściśle trzymać się jej zasad. Jeśli chcemy schudnąć, a wykonujemy ciężką pracę fizyczną, to należy wybrać inną dietę, która dostarczy organizmowi odpowiednią dawkę energii. Prawie przez cały czas stosowania diety będzie nam dokuczało uczucie głodu, a nasze ogólne samopoczucie może być gorsze niż zazwyczaj. Istnieje ryzyko pojawienia się innych nieprzyjemnych symptomów, dlatego warto powiedzieć lekarzowi o wszystkich naszych dolegliwościach.
Zobacz również:
Dieta nie wymaga od nas wysokich umiejętności kulinarnych, gdyż posiłki są bardzo proste w przygotowaniu, a poszczególnych produktów nie musimy ważyć, więc czas spędzony w kuchni nie jest zbyt długi. Jednak dieta nie należy do najtańszych, mimo iż jej składniki są ogólnodostępne.
Zasady diety kopenhaskiej
Rygorystyczny plan żywieniowy stosowany przez niespełna dwa tygodnie, w niektórych wypadkach pozwala na zrzucenia nawet kilkunastu kilogramów. Przez trzynaście dni je się tylko trzy posiłki dziennie – śniadanie, lunch i obiad – o stałych porach. Ważne jest przestrzeganie godzin posiłków, jak i tego, aby łączna wartość dostarczonych składników odżywczych nie przekroczyła 900 kalorii. Po porannym śniadaniu powinniśmy zjeść lunch między 12:00 a 14:00, a następnie obiad do godziny 18:00.
Dieta kopenhaska opiera się na spożywaniu praktycznie tych samych produktów. Podstawowymi składnikami diety są chude mięso, warzywa, jaja i kawa lub herbata. Na czas trwania kuracji powinniśmy wyeliminować sól z naszej diety, a szczególnie wtedy, gdy stosowaliśmy ją wcześniej w dużej ilości. Niektórzy dopuszczają spożywanie niewielkiej ilości cukru, jednak tylko do posłodzenia porannej kawy, do której możemy dodać jedną małą płaską łyżeczkę.
Z racji tego, że dieta jest bardzo uboga w składniki mineralne i witaminy, to specjaliści zalecają stosowanie w trakcie suplementów diety, które uchronią nas przed wysokim niedoborem tych składników. Pierwsze kilka dni przebywania na diecie jest najtrudniejsze, mogą pojawić się nawet bóle głowy i ogólne osłabienie organizmu.
Przykładowy jadłospis według diety kopenhaskiej
Jeden z dni programu wyrzeczeń może wyglądać tak:
-
śniadanie: kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru,
-
lunch: 1 lub 2 jajka ugotowane na twardo, szklanka szpinaku + ewentualnie 1 pomidor,
-
obiad: befsztyk wołowy, lekka sałatka wegetariańska;
lub w następujący sposób:
-
śniadanie: kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru,
-
lunch: szklanka szpinaku lub brokułów + świeży owoc,
-
obiad: plasterek szynki (100g), 2 jajka ugotowane na twardo + kilka liści sałaty zielonej.
Dieta kopenhaska może być dobrym początkiem dłuższej kuracji odchudzającej, ponieważ szybkie efekty motywują do dalszej walki z nadwagą.
Barbara Olszar
Komentarze do: Dieta kopenhaska