Badania opublikowane w czasopiśmie Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association donoszą o nowej diecie, która może znacząco obniżyć ryzyko choroby Alzheimera, nawet u tych, którzy nie trzymają się jej ściśle.
Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago zestawili niektóre aspekty diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) i diety śródziemnomorskiej. Udowodniono, że ich stosowanie zmniejsza ryzyko problemów z krążeniem, takich jak atak serca, udar i wysokie ciśnienie.
Według naukowców przestrzegać diety MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) jest łatwiej. Wskazano 10 kategorii produktów dobrych dla zdrowia mózgu i 5 rodzajów produktów niezdrowych.
Zielone warzywa liściaste, w ogóle warzywa, orzechy, owoce leśne, groszek, pełne ziarna, ryby, drób, oliwa z oliwek i wino są dla mózgu odpowiednie, natomiast czerwone mięso, masło, margarynę, ser, ciasta, słodycze, smażone jedzenie i fast foody powinno się ograniczyć.
Zobacz również:
Inaczej niż w dietach DASH i śródziemnomorskiej, przy których zaleca się jedzenie wielu różnych owoców, dieta MIND skupia się przede wszystkim na owocach leśnych, zwłaszcza jagodach i truskawkach.
Naukowcy przeanalizowali sposób odżywiania się 923 uczestników w wieku 58-98 lat, którzy brali udział w badaniu Rush Memory and Aging Project. Dane zebrano na podstawie kwestionariuszy wypełnianych przez uczestników w latach 2004-2013. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu dieta każdej z osób badanych jest zbliżona do diety śródziemnomorskiej, DASH lub MIND oraz przeanalizowali częstość występowania Alzheimera po okresie 4,5 roku danego żywienia.
Naukowcy odkryli, że u uczestników, którzy odżywiali się w sposób zbliżony do którejś z trzech diet, ryzyko Alzheimera było niższe: o 54% w przypadku diety śródziemnomorskiej, 53% przy diecie MIND i 39% przy diecie DASH.
Okazało się jednak, że u osób, których dieta w stopniu umiarkowanym przypominała śródziemnomorską lub DASH, nie odnotowano zmian pod kątem ryzyka wystąpienia Alzheimera, ale w przypadku niedokładnego przestrzegania diety MIND ryzyko obniżyło się o 35%.
Naukowcy odnotowali, że największą ochronę przeciw chorobie zyskały osoby, które przestrzegały diety MIND przez dłuższy czas niż inne osoby, które zmieniły dietę w trakcie badania.
Aleksandra Żyła
Komentarze do: Dieta, która może obniżyć ryzyko Alzheimera