Dieta Montignac
Dieta lekarza Michaela Montignaca nie ogranicza ilości spożywanego pokarmu, ani nie liczy kalorii, polega na bardzo starannym wybieraniu pokarmów ze wszystkich grup: tłuszczów, węglowodanów i białek. Posiłki są tak komponowane, aby nie dopuścić do wysokiego poziomu cukru we krwi, ponieważ nadmiar insuliny potrzebny do jego obniżenia spowoduje, że organizm w anomalny sposób zacznie magazynować część tłuszczów z posiłku. Dlatego tak ważne jest, aby nie łączyć węglowodanów z tłuszczami w jednym posiłku.
Aby nie dopuścić do niekontrolowanego wzrostu stężenia cukru we krwi, produkty wybiera się w oparciu o indeks glikemiczny. Im wyższa wartość tzw. indeksu glikemicznego w danym produkcie żywnościowym, tym szybciej rośnie poziom glukozy po jego zjedzeniu.
Sukcesem diety Montignac jest przede wszystkim to, że nie musimy chodzić głodni, posiłki komponujemy w oparciu o szeroką gamę smacznych i zdrowych produktów.
Badania naukowe wykazały, ze nawet u osób cierpiących na cukrzycę czy choroby układu naczyniowo - sercowego, stosowanie Metody Montignac może spowodować znacząca poprawę stanu zdrowia. Metoda Montignac zmienia nasze nawyki żywieniowe na takie, które pomogą nam schudnąć bez efektu jo-jo.
Stosując metodę Montignaca pamiętajmy o kilku zasadach:
- jemy 3 główne posiłki dziennie - 2 węglowodanowe i 1 tłuszczowy,
- po posiłku węglowodanowym robimy 3 godz. przerwy po tłuszczowym 4 godz,
- owoce jemy na czczo rano przed śniadaniem,
- białka spożywamy proporcjonalnie do wagi ciała np: 70kg / 70g białek ,
- spożywamy posiłki węglowodanowo-białkowe lub tłuszczowo-białkoww,
- unikać wszystkich dań przygotowanych z użyciem: mąki białej (pszennej), masła, bułki tartej, cukru, karmelu, skrobi modyfikowanej itp. (mąkę białą można zastąpić mąką z soczewicy lub grochem arabskim, a bułkę tartą parmezanem),
- do każdego posiłku (poza owocami zjedzonymi na czczo), należy zjeść tyle warzyw, ile waży cały posiłek.
Zobacz również:
Metoda Montignac dzieli się na dwie fazy:
I faza:
Jej długość zależy od liczby kilogramów, która chcemy strącić. Oprócz wybierania odpowiednich tłuszczów i białek, jej istotnym elementem jest spożywanie właściwych produktów węglowodanowych, o indeksie glikemicznym wynoszącym 35 IG lub mniej. Ma to zapewnić, że spożywane posiłki nie będą powodowały gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Uważne dobieranie produktów żywnościowych nie tylko zapobiega gromadzeniu przez organizm tłuszczu, ale także uruchamia mechanizmy rozkładające jego nadmiar i pozwalające na wykorzystanie go.
Faza II: zachowanie prawidłowej masy ciała
Także w tej fazie wybieramy węglowodany, opierając się na tabelach indeksu glikemicznego, tylko teraz możemy spożywać węglowodany o IG 50 lub niższym. Możemy także posłużyć się nowa metoda szacowania efektów spożycia węglowodanów, tak zwanym ładunkiem glikemicznym, łączącym informacje o indeksie glikemicznym produktu oraz ilości zawartych w nim czystych węglowodanów. Pozwala to na jedzenie rozmaitych pokarmów węglowodanowych, nawet tych o wysokim IG.
Co możemy jeść:
Owoce
Większość owoców jadamy na 30 min przed śniadaniem do 400g.
Wyjątkiem są owoce niefermentujace, jak truskawki, maliny, jeżyny, które można jeść do śniadania.
Śniadania węglowodanowe:
- chleb z pełnego przemiału, który można jeść z chudym twarogiem, warzywami, dżemem z fruktozą,
- płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne, z mlekiem chudym (najlepiej 0%). Można dodać pokrojone drobniutko suszone śliwki lub morele, posypać cynamonem,
- pieczone jabłka. Można zrobić ryż zapiekany z jabłkami, piernik czy ciasteczka owsiane,
- zamiast chleba z mąki z pełnego przemiału, można zjeść pieczywo typu Wasa lub żytnie,
- omlet z białek jajek, mleka i odrobiny mąki
-pasty z warzyw strączkowych,
-nabiał do 1.5% tłuszczu, dżemy słodzone tylko i wyłacznie fruktozą
Obiady tłusczowe:
-kurczak, indyk, sery żółte, sery pleśniowe, chude ryby (wyjątek: tuńczyk w sosie własnym zaliczamy do posiłku węglowodanowego), jaja, surowe i gotowane na parze warzywa (bez gotowanych marchewek, ziemniaków, buraków, kukurydzy i groszku), smażone na oliwie (wyłącznie oliwa z oliwek i tez w niewielkich ilościach),
-sosy na bazie wywaru z mięsa i śmietany, oleje, oliwki,
Obiady węglowodanowe:
-ryż, makaron z mąki durum bez jajek,
-surowe i gotowane warzywa (bez gotowanych marchewek, ziemniaków, buraków, kukurydzy i groszku),
-chude ryby, soczewica, groch, soja,
-bez dodatku tłuszczy!
Kolacja:
-lżejsza wersja obiadu.
Komentarze do: Dieta Montignac