Szukaj

Dieta może być kontrolowana za pomocą badania krwi

W niedawno opublikowanym badaniu, którego autorem jest dr Matti Marklund i współpracownicy, odkryto, że dzięki próbkom krwi, można zidentyfikować, którzy uczestnicy badania przestrzegali zasad zdrowej diety. Zespół użył zestawu biomarkerów związanych z żywieniem.

Dietetyczne biomarkery są pokrewnymi związkami niektórych pokarmów lub składników odżywczych, które można zmierzyć w tkankach i płynach ustrojowych, takich jak krew. W eksperymencie grupa badanych, których w sumie było 154 osoby, miała za zadanie przestrzegać zdrowej diety, bogatej w owoce, warzywa, tłuste ryby, olej rzepakowy i produkty pełnoziarniste. Dzięki biomarkerom można było ocenić - na podstawie zużycia różnych, głównych składników diety takich jak kwas linolowy w surowicy - zużycie be-karotenu w osoczu czy innych składników.



Naukowcy podsumowują, że podczas badań, dzięki próbkom krwi, mogli dokładnie ustalić, jakie korzyści niesie ze sobą wybrana i ściśle określona dieta. Dzięki analizom biomarkerów, odzwierciedlić można również osobne składniki danej diety. Ten sposób pomaga również wykrywać zmiany, które mogą być czynnikami ryzyka jakiejś choroby.

W przyszłych badaniach, łączne stosowanie biomarkerów i raportów dietetycznych uczestników, może poprawić jakość spożywanej żywności i pomóc lepiej ocenić wpływ diety na zdrowie człowieka. Ponadto, poinformowanie uczestników, że zostaną sprawdzeni przez analizę biomarkerów, będzie mogło dodatkowo motywować takie osoby do przestrzegania przez nich diety.

Komentarze do: Dieta może być kontrolowana za pomocą badania krwi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz