Dieta na jesień
Zbliża się jesień, a z nią chłodniejsze dni i deszcze. Częściej i łatwiej jest przemarznąć i przeziębić się. Do tego trudnej już o witaminy i minerały, które latem można było łatwo uzupełnić, jedząc dostępne wszędzie świeże owoce i warzywa. Jak więc odżywiać się jesienią, żeby uniknąć chorób i zachować zgrabną sylwetkę?
Nie zapominaj o zasadach zdrowego odżywiania
Jesienna dieta nie powinna się diametralnie różnić od tej w innych porach roku. Jeżeli stosujemy zasady zdrowego odżywiania na co dzień, nie ma powodu, by rezygnować z nich jesienią. Należy więc nadal pamiętać o jedzeniu odpowiedniej ilości warzyw i owoców, ryb, mięsa, produktów pełnoziarnistych czy nabiału.
Witamina D i cynk – na odporność
Witamina D oraz cynk to składniki wspierające nasz układ immunologiczny, a dzięki temu pozytywnie wpływające na naszą odporność na choroby. Dlatego też ważne jest zwłaszcza jesienią i zimą stałe ich uzupełnianie.
Witamina D powstaje w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Jesienią, kiedy dni są chłodniejsze, mniej czasu spędzamy na słońcu, dlatego warto dostarczać organizmowi tego składnika w inny sposób. Najłatwiej jest to zrobić jedząc ryby, w których mięsie się on znajduje, są to między innymi: łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki czy węgorz. Sporo witaminy D zawierają też żółta jajka.
Zobacz również:
Także cynk wpływa pozytywnie na naszą odporność, dlatego dobrze jest jeść zawierające go wątróbkę cielęcą lub wieprzową, mięso wołowe i wieprzowe, fasolę, kaszę gryczaną, sery, nasiona dyni i słonecznika, migdały, orzechy laskowe czy kakao.
Produkty sezonowe – najlepsze źródło witamin
Najlepszym źródłem witamin są świeże warzywa i owoce, nieprzetworzone ani nie mrożone, trafiające do sklepów niedługo po zebraniu. Mimo że to lato jest apogeum dojrzewania warzyw i owoców, część z nich zbiera się dopiero we wrześniu lub w październiku. Do takich owoców należą przede wszystkim jabłka, gruszki, śliwki czy pigwa, które z powodzeniem mogą zastąpić niedostępne już truskawki, maliny czy czereśnie.
Wśród warzyw dojrzewających wczesną jesienią znajdują się dynie, cukinie i bakłażany, brukselka a także brokuły, kalafior, marchewka, buraki czy szpinak.
Symbol jesieni – grzyby
Jesień to także czas zbioru leśnych grzybów, które rosną szybko i obficie właśnie jesienią, kiedy więcej jest opadów deszczu. Są one cennym źródłem ważnych składników odżywczych, a przy tym mogą wzbogacić smak niejednej potrawy. Warto więc wybrać się do lasu na poszukiwanie borowików, prawdziwków, podgrzybków czy maślaków, a jeśli nie mamy czasu lub wiedzy na samodzielne zbieranie grzybów można je też kupić na targu lub w niektórych sklepach.
Jesień tylko pozornie jest czasem, kiedy mniej już jest świeżych owoców i warzyw. Co prawda nie dostaniemy już prawdopodobnie świeżych truskawek czy czereśni, można je jednak z powodzeniem zastąpić równie smacznymi i zdrowymi jabłkami, gruszkami czy śliwkami, także wiele warzyw wciąż jest dostępnych, nie ma więc powodu by korzystać z mrożonek. Warto w tym okresie także pamiętać o wspieraniu swojej odporności, na którą niebagatelny wpływ ma dostarczanie organizmowi odpowiednich witamin, minerałów i składników odżywczych.
Magdalena Pospieszałowska
Komentarze do: Dieta na jesień