Dieta niskowęglowodanowa
Ostatnimi czasy dieta niskowęglowodanowa staje się coraz bardziej popularna, jednak przed podjęciem decyzji o jej zastosowaniu warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na ten temat. Głównym założeniem diety niskowęglowodanowej jest, jak wskazuje nazwa, ograniczenie spożywania produktów bogatych w węglowodany na rzecz produktów obfitujących w białka i tłuszcze.
Obecnie coraz częściej można spotkać się z opinią, że to nie spożywanie tłuszczy, a właśnie węglowodanów powoduje wzrost wagi. Z tego względu wśród osób pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów rośnie liczba zwolenników diety niskowęglowodanowej.
Co jeść, a czego nie jeść na diecie niskowęglowodanowej?
Produkty, których należy unikać na diecie niskowęglowodanowej
Bez wątpienia największym grzechem na diecie niskowęglowodanowej jest spożywanie produktów bogatych w węglowodany. Należy zatem wyeliminować z jadłospisu pożywienie, które zawiera duże ilości skrobi i cukru.
Osoby, które zdecydują się przejść na dietę niskowęglowodanową będą musiały unikać przede wszystkim: mąki, pieczywa, makaronów, produktów zbożowych, kasz i ryżu. Niedozwolone są także słodycze, cukier i miód, a także słodzone artykułyspożywcze, np. jogurty, napoje gazowane.
Na liście produktów zabronionych podczas stosowania diety znalazły się również warzywa i owoce, które charakteryzują się wysoką zawartością węglowodanów, np. banany, pomarańcze, buraki, kukurydza. Dodatkowo należy wyeliminować owoce suszone i kandyzowane.
Produkty zalecane w diecie niskowęglowodanowej
Dobrą wiadomością dla wielu osób, które rozważają przejście na dietę niskowęglowodanową jest to, że można na niej spożywać produkty bogate w białko i tłuszcz. Jadłospis na diecie niskowęglowodanowej obfituje przede wszystkim w żywność pochodzenia zwierzęcego.
Dozwolony jest każdy rodzaj mięsa, ponadto można również spożywać różnego rodzaju wędliny, kiełbasy, a nawet podroby i smalec. Na liście składników zalecanych na diecie niskowęglowodanowej znalazły się również ryby i jaja oraz nabiał: sery, jogurty, śmietana, masło itp. W swoim jadłospisie należy także uwzględnić warzywa takie jak: brokuły, kalafior, ogórki, szparagi, kapusta, sałata, brukselka i awokado. Idąc na zakupy, warto zatem wybierać głównie zielone warzywa.
Zobacz również:
Zalety i wady diety niskowęglowodanowej
Każda dieta ma swoich zwolenników i przeciwników, tak jest również w tym przypadku. Samo oddziaływanie węglowodanów na nasz organizm oraz ich trawienie i wchłanianie nie przebiega jednakowo u wszystkich osób. Mimo że w procesie odżywiania wszystkie węglowodany ulegają finalnie rozkładowi na glukozę, u każdego człowieka może zachodzić to w innym tempie. Wpływ na tę sytuację mają np. zaburzenia w trawieniu laktozy.
Plusem diety niskowęglowodanowej jest to, że „mięsożercy" by schudnąć, nie muszą rezygnować ze swojego ulubionego rodzaju pożywienia. Należy pamiętać, że stosując dietę niskowęglowodanową, każdy może przyrządzać swoje ulubione potrawy w sposób, jaki lubi najbardziej, a więc: dusić je, piec, grillować, a nawet smażyć, co w wielu dietach jest surowo zabronione. Ponadto ograniczenie spożycia węglowodanów zmniejsza poziom glukozy we krwi, a także sprzyja obniżeniu ciśnienia. Warto również nadmienić, że pod wpływem diety poprawie ulega poziom trójglicerydów oraz dobrego cholesterolu (HDL).
Minusem stosowania diety niskowęglowodanowej może być niska zawartość błonnika w produktach, które zalecane są przy tym sposobie żywienia i związane z tym ryzyko pojawienia się zaparć. Poza tym ograniczenie węglowodanów może objawiać się także spadkiem energii, bólami i zawrotami głowy, sennością lub przemęczeniem.
Diety o niskiej zawartości węglowodanów
Dieta Atkinsa
Założeniem czterofazowej diety opracowanej praz dra Atkinsa jest ograniczenie spożywania produktów bogatych w węglowodany proste i złożone. W tej diecie jedzenie o dużej zwartości tłuszczu należy łączyć z potrawami bogatymi w białko, natomiast ilość przyjmowanych w ciągu dnia kalorii nie ma znaczenia. Dieta Atkinsa jest idealna dla osób, które preferują tłuste, mięsne potrawy, ponieważ zakłada, że aby pozbyć się tłuszczu, należy jeść tłuszcz.
Dieta Kwaśniewskiego (dieta optymalna)
Najważniejszą zasadą diety dra Kwaśniewskiego jest zachowanie odpowiednich proporcji między węglowodanami, białkiem i tłuszczem. Dieta opiera się głównie na produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, tłuszcze zwierzęce). Podobnie jak w diecie niskowęglowodanowej zabronione jest spożywanie produktów mącznych oraz cukru, słodyczy i owoców bogatych w węglowodany.
Dieta Montegnaca
Podstawą do opracowania diety przez dra Montegnaca było odkrycie związku pomiędzy otyłością a wysokim poziomem cukru we krwi. Według założeń tej diety powodem tycia nie jest liczba kalorii zawarta w posiłkach, ale nieodpowiednie łączenie produktów. Nie należy zatem spożywać białka wraz z węglowodanami i tłuszczami, natomiast produkty z każdej z tych grup można komponować z warzywami. Jednak najbardziej istotne w diecie Montegnaca jest to, aby spożywać pokarmy o niskim indeksie glikemicznym (IG).
Autor: Alicja Gajdowska
Komentarze do: Dieta niskowęglowodanowa