Dieta oczyszczająca wątrobę
Wątroba jest zaliczana do jednego z najważniejszych organów, odpowiedzialnych za eliminowanie toksyn z organizmu człowieka. Obok funkcji oczyszczającej (filtracyjnej) pełni także funkcję detoksykacyjną, metaboliczną i magazynującą. Jest narządem, pracującym praktycznie bez wytchnienia, dlatego więc jeżeli nie jest należycie pielęgnowana, może być narażona na liczne przypadłości.
Upośledzenia wątroby mogą być wywołane m.in. poprzez stosowanie niewłaściwej diety, bądź zwykłego przejadania się. Nadmierne spożywanie smażonych, przetłuszczonych potraw może niekorzystnie wpłynąć na wydolność wątroby. Powinno się też unikać częstszego spożywania węglowodanów i cukrów. Ponadto stosowanie każdego rodzaju leków i antybiotyków, może przyczynić się do zaburzeń funkcjonowania wątroby. Niezdrowa wątroba może przysporzyć wiele dolegliwości tj. wzdęcia, depresja, biegunka, bezsenność, zaparcia, bóle głowy, sucha skóra i włosy, czy też słaba koncentracja.
Oczyszczanie wątroby z toksyn
Oczyszczanie wątroby z toksyn, pozytywnie oddziałuje na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Pozwala na eliminowanie z organizmu kamieni wątrobowych, które magazynując się w woreczku żółciowym, zakłócają właściwe funkcjonowanie wątroby. Najskuteczniejszą metodą oczyszczania wątroby jest stosowanie diety wątrobowej. Stosuje się ją wtedy, gdy ułomności ulega jeszcze niewielka część miąższu wątrobowego. Wtenczas modyfikacja swojego jadłospisu, eliminuje szkodliwe toksyny oraz dostarcza organizmowi wielu użytecznych wartości odżywczych.
Zobacz również:
Dieta wątrobowa
W trakcie stosowania diety wątrobowej kluczowe jest dostarczanie swojemu organizmowi jak najwięcej ilości wody. Zalecane jest picie ok. 2 litry wody niegazowanej dziennie, gdyż skutecznie wypłukuje szkodliwe toksyny. Korzystne jest także jedzenie zup ze świeżych warzyw, jednak powinno się jak najbardziej ograniczyć stosowanie dodatków tj. tłustej śmietany czy sosów.
Z żywności powinno się dobierać niskotłuszczowe produkty, bogate w białko lub błonnik. Istotne jest spożywanie dużej ilości świeżych owoców i warzyw, dostarczających niezbędnych witamin i enzymów. Skuteczną metodą leczenia zaburzeń wątroby jest także zastosowanie głodówki. Stosować się ją powinno kilka razy na rok, lecz nie powinna trwać ona dłużej niż 1-2 dni, żeby nie osłabić zanadto swojego organizmu. Polega ona głównie na piciu wody niegazowanej, odstawiając produkty żywnościowe.
Dieta wątrobowa nie odnosi się wyłącznie do jadłospisu. Aby osiągnąć lepsze rezultaty, zalecana jest zwiększona aktywności fizyczna, co najmniej 20 minut dziennie. Ważnym czynnikiem jest spożywanie posiłków o stricte określonych porach dnia. Wskazane jest jedzenie 6 razy na dzień, stosując trzygodzinne przerwy pomiędzy posiłkami.
Pierwszy posiłek należy jeść maksymalnie godzinę po przebudzeniu, a ostatni na około trzy godziny przed snem. Poza wszystkimi wymienionymi wskazaniami, powinno się również bezwarunkowo odstawić każdego rodzaju alkohol, ponieważ ma on bardzo szkodliwy wpływ na wątrobę.
Największa zaletą diety wątrobowej jest oczyszczenie organu ze szkodliwych substancji, wpływających niekorzystnie na funkcjonowanie wątroby. Niższe stężenie toksyn przekłada się również na poprawę stanu zdrowia. Ponadto dieta wątrobowa przyczynia się do szybkiego spadku na wadze.
Komentarze do: Dieta oczyszczająca wątrobę