Dieta przy cukrzycy
Osoby chore na cukrzycę muszą stosować odpowiednią dietę. Chroni ona ich od zbyt wysokiego stężenia cukru we krwi, które może zaszkodzi zdrowiu a nawet życiu. Według lekarzy, ograniczenie spożywania tłuszczów i niskokaloryczna dieta mogą być pomocne w życiu z cukrzycą.
Ilość posiłków powinno się ustalać ze swoim lekarzem prowadzącym. Musimy dbać o to, aby spożywać posiłki o jednakowych porach i nie podjadać między nimi. Należy pamiętać, żeby unikać długich przerw bez jedzenia, ponieważ może dojść do nadmiernego spadku stężenia cukru. Powinniśmy jeść każdego dnia taką samą ilość kalorii, to pozwoli na ustalenie stałej dawki leków.
Tłuszcze
Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz zwiększa kaloryczność posiłków. Powinniśmy unikać smażenia oraz pieczenia. Obie te czynności wymagają sporej ilości tłuszczu, które mogą nam zaszkodzić. Znacznie zdrowsze i na pewno smaczniejsze są potrawy gotowane i duszone, w których jest bardzo mała ilość tłuszczu. Warzywa powinniśmy jeść w postaci surowej lub gotowanej, ponieważ wtedy zawierają wartości odżywczych.
Nie powinniśmy całkiem wykluczyć tłuszczy z naszej diety, ponieważ stanowią one cenny składnik odżywczy, są źródłem witamin A,E, D i K, dostarczają energii oraz mają wpływ na stan włosów i skóry.
Chorzy na cukrzycę muszą zwracać uwagę na masę ciała. Osoby z cukrzycą typu 1 muszą szczególnie dbać o utrzymanie prawidłowej wagi, ponieważ nierzadko jest ona za niska.
Cukry
Chorzy na cukrzycę powinni unikać produktów zawierających cukry proste, takie jak sacharoza, która zawarta jest między innymi w napojach, cukierkach i słodyczach. Spożywanie takich pokarmów może być niebezpieczne i prowadzić do zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi.
Zobacz również:
Zaleca się spożywanie produktów, które mają w składzie cukry złożone. Znajdują się one w orzechach, fasoli oraz owocach. Węglowodany tego rodzaju powinny stanowić około 50% dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Alkohol
Alkohol wypłukuje cukier, co może prowadzić do hipoglikemii, czyli niedocukrzenia. Chorzy na cukrzycę powinni spożywać alkohol wyłącznie w trakcie posiłków ale w niewielkich ilościach. Nie wolno pić alkoholów, które zawierają cukier, np. Słodkiego wina, likierów, szampana, czy win musujących. Mniejszy wpływ na cukier ma wino wytrawne, whisky, czysta wódka. Należy jednak pamiętać, że alkohol spożywany w dużych ilościach może być niebezpieczny.
Spożywane produkty
Dieta cukrzycowa dzieli się na 5 głównych zasad:
- Uważne dobieranie produktów i pokarmów
- Unikanie tłuszczów
- Unikanie cukrów
- Unikanie produktów ubogo resztkowych i wysoko przetworzonych
- Spożywanie 5-7 nie obfitych posiłków dziennie
Chorzy na cukrzycę muszą kontrolować wszystkie spożywane produkty. Około 50% energii powinno pochodzić z węglowodanów, do 30% z tłuszczów, a pozostałe 20% to białka.
Dieta powinna dostarczać nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, czyli białek, węglowodanów, witamin i składników mineralnych oraz tłuszczów. Należy dbać o różnorodność pamiętając o ilości kalorii. Należy wybierać produkty bogate w błonnik, np. chleb razowy, czy kaszę gryczaną. Zawarty w tych produktach cukier wchłania się powoli dzięki czemu nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi. Wskazane jest spożywanie ryb, które zawierają białko oraz chudego mięsa. Trzeba zamienić tłuste potrawy na zdrowe i świeże produkty, np. chudy nabiał.
Produkty powinny być odpowiednio dobierane. Nie powinniśmy jeść więcej niż 2 jajka na tydzień. Sztuczne oleje zamieńmy na oleje roślinne, masło na margarynę, a śmietanę na jogurt. Dzięki temu obniżymy stężenie cholesterolu.
Pamiętajmy także o odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Ich źródłem są głównie warzywa: sałata, seler, kapusta, pomidory, cebula, ogórki, pory i rzodkiewki. Produkty te są niskokaloryczne, ale bogate w błonnik. Ograniczaj sól, zamień ją na inne przyprawy. Unikaj gotowanych dań, konserw, słonych przekąsek takich jak paluszki czy chipsy.
Ciężko zmienić nawyki żywieniowe, ale niejednokrotnie może się okazać, że jest to jedyny sposób na prawidłowe funkcjonowanie.
Komentarze do: Dieta przy cukrzycy