Dieta przy depresji
Bywają takie dni, gdy nic nam się nie chce, nie mamy chęci ani motywacji do działania. Jest to zupełnie normalne zjawisko, jednak w niektórych przypadkach przeradza się to w naprawdę duży problem – czyli depresję. Co więc jeść przy depresji, jakie produkty żywnościowe są wskazane?
Depresja jest chorobą trudną do wyleczenia. Niejednokrotnie leczenie jej związane jest z koniecznością przyjmowania leków, które mogą mieć jednak wpływ na zwiększenie apetytu i obniżenie tempa przemiany materii, co skutkuje przybyciem dodatkowych kilogramów i rozwojowi otyłości. Wygląda to poważniej niż mogłoby się wydawać, gdyż nagromadzenie tkanki tłuszczowej w części brzusznej sprzyja następstwu wielu chorób zdrowotnych takich jak choćby nadciśnienie, cukrzyca typu 2 czy choroba niedokrwienna serca.
Przyczyny stanów depresyjnych
Stany depresyjne mogą mieć różne podłoże. Najczęstszymi przyczynami depresji mogą być:
- utrata kogoś bliskiego (rozpad związku lub żałoba)
- negatywny sposób myślenia
- czynniki genetyczne
- depresja poporodowa, menopauza
- niedobory witamin, zwłaszcza tych z grupy B
- stosowanie pewnych leków
- psychiczne znęcanie się, molestowanie (tzw. zły dotyk)
- długotrwały stres
- zaburzenia hormonalne
- błędy wychowawcze, kłótnie i konflikty w domu
- choroby takie jak cukrzyca, nowotwór, stan po udarze mózgu, choroba wieńcowa, niedoczynność tarczycy, choroby wątroby
- izolacja od otoczenia, brak wiary w siebie
- zniechęcenie, pasywność
- negatywne nastawienie wobec innych
- błędne koła zachowań i myślenie depresyjne
Zobacz również:
Również jedną z przyczyn depresji może być niewłaściwa dieta. Tymczasem zawartość talerza przy depresji jest niezwykle istotna, gdyż odpowiednio ułożony jadłospis może obniżyć ryzyko wystąpienia zaburzeń nastroju i złagodzić przebieg choroby.
Jaka dieta przy depresji?
Zaburzenia hormonalne, takie jak niskie stężenie serotoniny, zw. często hormonem szczęścia, można łatwo zniwelować za pomocą odpowiedniej diety. Najprostszym sposobem na to będzie spożywanie niewielkich ilości gorzkiej czekolady – zawiera ona magnez, cynk, żelazo oraz selen, które pobudzają organizm do wydzielania serotoniny i endorfin, a także kwas foliowy i węglowodany.
Węglowodany złożone odnajdziemy również w brązowym ryżu, pełnoziarnistym makaronie, ziarnach kukurydzy, czy płatkach owsianych i owocach. Warto jeść także ryby ze względu na zawarte w nich kwasy tłuszczowe (nie tylko wpływają na rozwój depresji, ale też regulują nastrój) oraz owoce bogate w witaminę C: cytrusy, żurawinę, truskawki, kiwi.
Pomocne okażą się produkty, w których znajdują się:
- witaminy z grupy B – płatki owsiane, groch, fasola, soja, orzechy, drób, jaja, przetwory mleczne, czosnek, cebula
- tryptofan – drób, brązowy ryż, jaja, banany, orzechy, awokado
- beta-karoten – pomarańczowe i żółte owoce, np. morele, brzoskwinie, nektarynki, pomidory, marchew
- magnez – warzywa liściaste, banany, mięso, orzechy, migdały, czekolada oraz przyprawy: bazylia, kardamon, imbir, czarny pieprz, liście laurowe
W diecie ‘anty-depresyjnej’ należy natomiast unikać takich rzeczy jak alkohol, papierosy, produkty zawierające cukier i kofeinę, potrawy typu fast-food, wysoko przetworzone, napoje gazowane i dietetyczne.
Autor: Kinga Siedlik
Komentarze do: Dieta przy depresji