Dieta przy wrzodach
Kiedyś uważano, że choroba wrzodowa dotyczy ludzi żyjących w napięciu i niedbających o zdrową dietę. Dziś już wiadomo, że odpowiedzialność za wrzody ponosi niepozorna bakteria Helicobacter pylori. Obecnie tą bakterią jest zakażonych około 80 proc. ludzi. Istotne znaczenie ma więc odpowiednia dieta przy wrzodach.
Helicobacter pylori jest główną, ale nie jedyną przyczyną choroby. Wyzwolić ją może, np. stres. Czasami pojawienie się wrzodu bywa skutkiem długotrwałego przyjmowania leków, które mają szkodliwy wpływ na śluzówkę żołądka. Są to głównie leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, a wśród nich najbardziej popularna aspiryna.
Kolejną przyczyną jest cofanie się żółci. Gdy układ pokarmowy źle pracuje, żółć z dwunastnicy powraca do żołądka i uszkadza jego ścianki. Sprzymierzeńcem wrzodów są też palenie papierosów i picie alkoholu. Skłonność do wrzodów może być także dziedziczna.
Niezależnie od przyczyny, najważniejsze jest, by jak najszybciej podjąć leczenie. W przeciwnym razie uszkodzenie ścianki żołądka będzie się powiększało i z czasem może dojść do jej przebicia, tzw. perforacji. W takim przypadku konieczna jest natychmiastowa operacja. Jeśli więc zauważysz u siebie niepokojące objawy, nie zwlekaj z wizytą u lekarza.
Objawy wrzodów:
- wzdęcia,
- tępy ucisk w okolicy żołądka, pojawiający się zaraz po posiłku,
- zgaga,
- uczucie pełności lub rozpierania po posiłkach,
- odbijanie,
- kwaśny posmak w ustach,
- mdłości,
- wymioty.
Zobacz również:
Choroba nasila się wiosną i jesienią. Jedna z teorii tłumaczy jej sezonowość tym, że właśnie w tych okresach Helicobacter pylori staje się szczególnie aktywne i chętnie się rozmnaża. Inna, że to wynik zmian hormonalnych, które zachodzą wówczas w naszym organizmie.
Najprostszym sposobem na jej rozpoznanie wykonanie testu na obecność bakterii Helicobacter pyroli. Można go kupić w aptece bez recepty. Jednak najlepszym wyjściem w tym przypadku będzie wykonanie gastroskopii.
Dieta przy wrzodach
Oprócz zażywania probiotyków mających na celu wypieranie szkodliwych bakterii z organizmu, zaleca się stosowanie odpowiedniej diety. Przede wszystkim musisz jeść regularnie, powoli i w spokoju. Posiłki powinny być niewielkie, ale częste.
Produkty niewskazane przy wrzodach:
- twarde produkty, takich jak groch, kukurydza, fasola,
- produkty konserwowe i wysoko przetworzone,
- cebula, ocet, kawa, napoje gazowane, mocna herbata, mleko
- alkohol, papierosy,
- czerwone mięso, sery,
- dania mączne,
- czekolada nadziewana, ciasta, tłuste kremy,
- ostro przyprawione, gorące, a zwłaszcza smażone potrawy.
Produkty zalecane przy wrzodach:
- gotowany ryż,
- jajka na miękko,
- ziemniaki,
- chude ryby,
- drób,
- marchew, buraczki.
Problemom z wrzodami zapobiega picie ziół. Żołądek bardzo lubi miętę, rumianek, melisę.
Pamiętaj, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Dlatego staraj się unikać stresu, jadać regularne posiłki, uważać na to co jesz i pijesz, nie nadużywać leków. Zastosowanie tych paru prostych kroków z pewnością uchroni cię przed wrzodami żołądka oraz innymi chorobami przewodu pokarmowego.
Katarzyna Krawczyk
Bibliografia:
1. Górnika J., Choroby układu pokarmowego, AWM Agencja Wydawnicza, Warszawa, 2012
Komentarze do: Dieta przy wrzodach (2)
Skuteczna dieta na wrzody
2Mi na diecie przy wrzodach najbardziej pomogła marchewka, pomógł ryż i drób. Te produkty spożywałam najczęściej, no do tego różne owoce ale tutaj były one różnorodne... robiłam obiady czy śniadania w opraciu na te trzy p... pokaż całość
przyznam, że ciekawe - nie słyszałem wcześniej, że te akurat produkty tak dobrze działają przy wrzodach... pokaż całość