Dieta pudełkowa - zalety i wady cateringu na diecie
Ludzie coraz bardziej dbają o zdrowie. Uprawianie sportów, walka z nałogami oraz właściwe odżywianie stanowią wyznacznik stylu, a nawet klasy społecznej. Liczba trenerów personalnych i dietetyków rośnie z każdym dniem. Wzrasta tym samym ilość ofert dotyczących jak najszybszego schudnięcia czy jak najzdrowszej diety. Spośród ofert wyróżnia się dieta pudełkowa.
Najwięcej wątpliwości może budzić wybór odpowiedniego sposobu odżywiania. Rodzajów diet jest wiele: bezglutenowa, białkowa, wegetariańska, węglowodanowa. Pozostaje jeszcze kwestia przygotowywania dań. Idealnym rozwiązaniem wydaje się dieta pudełkowa - catering dietetyczny to sposób na schudnięcie dla osób niemających czasu na gotowanie.
Dieta pudełkowa - co to i dla kogo?
Na czym polega dieta pudełkowa?
Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniej firmy dietetycznej, która zajmuje się cateringiem. Następnie zespół specjalistów żywieniowych pomaga nam dopasować rodzaj diety, zarówno pod względem składników, jak i ilości kalorii. Później decyduje się o czasie dostarczania. Można zamówić jedzenie na jeden dzień, tydzień, miesiąc lub nawet na kwartał czy rok.
Diety pudełkowe dzielą się generalnie na dwa rodzaje - te, które przynosi pod drzwi kurier i są gotowe do spożycia oraz te wymagające przygotowania. Wszystko zależy od klienta.
Jakość produktów
Diety pudełkowe kojarzą się z „fit stylem życia”. Firmy cateringowe podkreślają, że stosują wyłącznie świeże oraz wysokiej jakości produkty. Jednak nie można być tego pewnym. W żaden sposób nie da się sprawdzić pochodzenia składników, a nawet daty ich przydatności do spożycia. Taka dieta wiąże się więc z ryzykiem. Z drugiej strony, ten rodzaj odżywiania staje się coraz bardziej popularny.
Koszty finansowe
Catering dietetyczny nie należy do najtańszego sposobu odżywiania. Ceny wahają się od 1200 złotych w górę za miesiąc cateringu. Im bardziej specjalistyczna i dopasowana indywidualnie dieta, tym koszty wyższe. Sposób dostarczania posiłków również ma znaczenie. Jednorazowy dowóz (w nocy lub rano) jest tańszy od kilkukrotnej dostawy w różne miejsca.
Zobacz również:
Dla kogo dieta pudełkowa
Dietę pudełkową najczęściej stosują ludzie intensywnie pracujący - ci, którzy nie mają czasu na przygotowywanie posiłków oraz będący w rozjazdach. Dzięki temu rodzajowi odżywiania można zyskać wiele chwil wolnych, jednocześnie jedząc stosunkowo ciekawe i wykwintne dania. Kwestie finansowe również są istotne. Miesięczne koszty takiej diety dla jednej osoby są porównywalne z wyżywieniem czteroosobowej rodziny. Nie każdy może sobie pozwolić na tak duży koszt.
Zalety diety pudełkowej
Wygoda i oszczędność czasu
Dla zapracowanych ludzi dieta pudełkowa jest idealnym rozwiązaniem. W rozjazdach i pracując powyżej 10 godzin dziennie trudno znaleźć czas na gotowanie. Kurier może przywieźć dania o każdej porze dnia i w każde miejsce. Jest to zależne od wyboru klienta.
Sposób na schudnięcie
Regularny rytm wyznaczany przez firmę cateringową i dietetyków sprawia, że łatwo zgubić zbędne kilogramy. Człowiek nie jest narażony na kupno niepotrzebnych produktów, np. batoników przy kasach czy czipsów do wieczornego filmu. Pieczę nad wszystkim sprawują specjaliści. Diety są idealnie dobrane pod klienta. I rodzajowo (np. bezglutenowe) i kalorycznie (pod względem zapotrzebowania energetycznego).
Nauka zdrowego odżywiania
Podczas zamawiania posiłków można nauczyć się, jak duże porcje powinniśmy konsumować. Nie każdy wie, że nawet małe ilości niektórych produktów mogą tuczyć. Warto zaobserwować również, jakie artykuły warto jeść. Sam dobór składników również jest ważny. Poznaje się metody ich łączenia oraz różne ciekawe przepisy, niektóre oryginalnie wymyślone przez dietetyków.
Minusy cateringu na diecie
Koszty diety pudełkowej
Koszty diety pudełkowej stanowią największą wadę tego systemu. Wysokość cen dostępnych na rynku ofert w znacznej mierze ogranicza liczbę potencjalnych klientów. Catering zamawiają w większości ludzie z dużymi zasobami finansowymi.
Mała elastyczność i monotonia
Ten, kto stosuje dietę pudełkową, w pewnym sensie traci niezależność. Nie może sobie pozwolić na spontaniczny wypad do restauracji czy posiłek ze znajomymi. Sama gama produktów również bywa dość ograniczona. Często stosuje się te same składniki, tyle że w różnych połączeniach.
Brak treningu psychologicznego
Z diety cateringowej korzystają nierzadko ci, którzy chcą schudnąć. I owszem, gubią oni wiele kilogramów, jednak nie stawiają czoła rzeczywistym problemom. Nie zmieniają nawyków, nie chodzą po sklepie i nie wybierają produktów (np. nie zmagają się z pokusami wśród korytarzy słodyczy). Dużo słabiej trenują samodyscyplinę niż ci, którzy sami komponują sobie dietę i gotują.
Autor: Anna Magiera
Komentarze do: Dieta pudełkowa - zalety i wady cateringu na diecie