Nowa recenzja International Osteoporosis (IOF) Nutrition Working Group analizuje rolę żywienia w sarkopenii, z naciskiem na białko, witaminy D i B, i dietę na bazie kwasu. Sarkopenia czyli stopniowa utrata masy mięśniowej, jest częstą konsekwencją starzenia się, i stanowi istotny czynnik ryzyka niepełnosprawności u osób starszych. Siła mięśni odgrywa ważną rolę dla tendencji do upadków, więc sarkopenia prowadzi do zwiększenia ryzyka złamań i innych urazów.
IOF opublikowała nową opinię identyfikującą czynniki żywieniowe, które przyczyniają się do utraty masy mięśniowej, lub odwrotnie - są korzystne dla utrzymania masy mięśniowej.
Grupa zrewidowała dowody z badań światowych na temat roli żywienia w sarkopenii, szczególnie patrząc na białka, na równowagę kwasowo-zasadową, witaminę D/wapń i na inne składniki odżywcze, takie jak witamina B.
"Najbardziej oczywistą interwencją przeciwko sarkopenii to ćwiczenia w formie treningu oporowego", powiedział profesor Jean-Philippe Bonjour, współautor i profesor medycyny w Service of Bone Diseases, University of Geneva. "Jednakże, odpowiednia dieta i przyjmowanie składników odżywczych są także bardzo ważnymi elementami każdej strategii mającej na celu zachowanie masy i siły mięśni podczas starzenia."
Recenzja omawia i określa następujące ważne czynniki odżywcze, które okazały się korzystne dla utrzymania masy mięśniowej oraz dla leczenia i zapobiegania sarkopenii:
Zobacz również:
Białko
Spożycie białka odgrywa ważną rolę w zdrowiu mięśni. Autorzy proponują spożycie 1,0-1,2 g na kg masy ciała na dzień, jako optymalną dla zdrowia i mięśni szkieletowych dawkę u osób starszych bez poważnego zaburzenia czynności nerek.
Witamina D
Wiele badań podkreśla rolę witaminy D w rozwoju i zachowaniu masy mięśniowej i jej funkcji. Suplementacja witaminy D u seniorów, zalecana jest dla zdrowia układu mięśniowo-szkieletowego.
Unikanie obciążającej kwasami diety
Nadmierne ilości produkujących kwasy składników odżywczych (mięso i ziarna zbóż), w połączeniu z niskim spożyciem alkalizujących owoców i warzyw, mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie układu mięśniowo-szkieletowego.
Modyfikacja diety polegająca na włączeniu więcej owoców i warzyw, może zapewnić korzyści zarówno dla kości jak, i mięśni.
Witamina B12 i/lub kwas foliowy odgrywają rolę w poprawie wydolności i wytrzymałości.
W badaniach omówiono również działania nie związane ze składnikami odżywczymi (np. hormony).
Badacze teraz wzywają do dalszych analiz w celu identyfikacji potencjalnych przeciwutleniaczy i przeciwzapalnych związków, które mogą okazać się przydatne w zapobieganiu sarkopenii.
Dr Ambrish Mithal, współautor i kierownik Endocrinology and Diabetes division w Medanta w New Delhi, podkreślił potrzebę dalszych badań w tej dziedzinie.
Obecnie dostępne dane wskazują, że połączenie treningu oporowego z optymalnym odżywieniem ma synergistyczny wpływ w zapobieganiu i leczeniu sarkopenii.
"Mamy nadzieję, że dalsze badania rzucą światło na inne skuteczne sposoby zapobiegania i leczenia tej choroby," mówi Mithal.
Komentarze do: Dieta seniora, czyli jak zachować masę mięśniową, siłę i wydajność u starszych osób?