Nadzieje na to, że dieta śródziemnomorska jest tak samo zdrowa dla mózgu, jak i dla serca, zostały obalone przez francuskie badania, które ukazały małe korzyści dla procesu starzenia się mózgu wynikające z diety bogatej w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, wino i oliwę z oliwek.
Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, zwróciły uwagę na zależność możliwości poznawczych od wieku osób badanych (porównanie wyników osób w średnim wieku z ich wynikami w okolicy 65. roku życia), ale nie wykazały żadnego związku między dietą śródziemnomorską a sprawnością umysłową.
„Nasze badania nie potwierdzają hipotezy o znaczącym, neuroprotekcyjnym wpływie tej diety na funkcjonowanie poznawcze”, pisze przewodnicząca badań Emmanuelle Kesse-Guyot w badania żywieniowych francuskiej agencji zdrowia INSERM.
Istnieje pogląd, że „dobre” tłuszcze w diecie śródziemnomorskiej mają bezpośredni, korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu, a także, że tłuszcze nisko nasycone i wysoka zawartość błonnika może pośrednio przyczyniać się do zapobiegania obniżeniu poziomu sprawności poznawczej, poprzez utrzymywanie naczyń krwionośnych w dobrym stanie.
Wydawało się, że dotychczasowe badania podtrzymują to założenie.
Zobacz również:
Dla przykładu, duże badania w U.S. Midwest odkryły, że ludzie po 60. roku życia, którzy jedli więcej produktów typowych dla diety śródziemnomorskiej, byli z wiekiem mniej podatni na obniżenie sprawności intelektualnej.
Inne badania (przeprowadzone na mieszkańcach Manhattanu) wykazały, że śródziemnomorski styl jedzenia przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowalności na chorobę Alzheimera o 40%.
Naukowcy we francuskich badaniach użyli danych pochodzących od 3 083 osób, którzy byli obserwowani od połowy lat 90, kiedy mieli przynajmniej 45 lat.
Na początku tych badań, uczestnicy co dwa miesiące spisywali swoją dzienną dietę, co w sumie dało 6 jadłospisów rocznie. Następnie, między rokiem 2007 a 2009, kiedy uczestnicy badania mieli po około 65 lat, zostały zmierzone ich możliwości intelektualne (m.in. pamięć).
Uzyskane wyniki zostały podzielone na trzy kategorie, w zależności od stopnia przestrzegania diety śródziemnomorskiej, a następnie porównane.
Badania wykazały, że ludzie, których dieta była najbardziej zbliżona do śródziemnomorskiej, wypadli w testach sprawnościowych tak samo jak ci, którzy jej nie przestrzegali.
Nikos Scarmeas, który w innym eksperymencie badał wpływ jedzenia na zdrowie mózgu, stwierdził, że badania te mają pewne ograniczenia.
Jednym z zakłóceń jest fakt, że naukowcy testowali zdolności umysłowe uczestników tylko raz, co sprawiło, że nie mieli możliwości zmierzenia czy ich zdrowie psychiczne polepsza się czy pogarsza z biegiem czasu, jak dodaje Scarmeas, profesor na New York's Columbia University Medical Center.
„Nie mamy wystarczająco silnych podstaw żeby wyjść i powiedzieć ludziom: słuchajcie, jeśli będziecie przestrzegać tej diety, polepszycie swoje funkcjonowanie poznawcze”, mówi Scarmeas.
red. Katarzyna Topolska
Komentarze do: Dieta śródziemnomorska - już nie taka zdrowa?