Długie i wieloośrodkowe badania kliniczne wykazały, że dieta śródziemnomorska wzbogacona o oliwę i orzechy może chronić nasz układ krwionośny przed atakiem serca, wylewem i chorobami tętnic. Rezultaty badań zostały opublikowane w Journal of the American Medical Association.
Dieta śródziemnonorska kładzie nacisk na spożywanie fasoli, pełnoziarnistych zbóż, nasion, orzechów, a także oliwy, jogurtów i sera. Ważne jest także umiarkowane włączanie do posiłków ryb i drobiu i spożywanie niewielkich ilości czerwonego mięsa i czerwonego wina.
Badanie trwało wpływu diety na zdrowie trwało 7 lat i zostało przeprowadzone na 7477 uczestnikach, których średni wiek wynosił 67 lat (58 proc. badanych stanowiły kobiety). Wszystkie te osoby były wolne od schorzeń układu krążenia i chorób tętnic, lecz byli w grupie o podwyższonym ryzyku, u której mogą one wystąpić.
Uczestnicy byli losowo proszeni o przestrzeganie jednej z trzech diet: śródziemnomorskiej, wzbogaconej o oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, śródziemnomorskiej wzbogaconej o orzechy i diety niskotłuszczowej. Cztery razy do roku grupa badanych spotykała się z dietetykiem, by ocenić swoje zmiany w nawykach żywieniowych i określić nowe cele na kolejny kwartał. Podczas spotkań, uczestnicy będący na diecie sródziemnomorskiej, otrzymywali oliwę i orzechy, listę zakupów, przykładowe jadłospisy i przepisy.
Zobacz również:
Dieta obniża ryzyko o połowę
Po przeprowadzonym badaniu naukowcy odkryli, że u uczestników, będących na diecie śródziemnomorskiej uzupełnionej o orzechy, ryzyko rozwoju chorób układu tętniczego zmniejsza się o połowę. Ryzyko wystąpienia tych chorób w grupie osób na diecie śródziemnomorskiej wzbogaconej o oliwę zmniejszyło się o 64 proc.
Łatwo się przestawić
Dowiedziono, że dieta śródziemnomorska wpływa na polepszenie stanu zdrowia, włącznie z obniżeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2., wystąpienia zaburzeń poznawczych, a także wpływa pozytywnie na nasz stan zdrowia i długość życia.
Przestawienie się na dietę śródziemnomorską nie jest trudne. Wystarczy zacząć od małych zmian w swoich nawykach żywieniowych. Picie kieliszka wina wieczorem, dodawanie większej ilości warzyw i oliwy, zastąpienie czerwonego mięsa rybami i drobiem, a także słodkości owocami może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie.
Monika Kachniarz
Komentarze do: Dieta śródziemnomorska lekiem na wiele chorób