Wariant genetyczny, mocno powiązany z rozwojem cukrzycy typu 2, zdaje się wchodzić w interakcje z możliwościami diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu udarowi mózgu, jak wynika z najnowszego badania hiszpańskich i amerykańskich uczonych, opublikowanego w Diabetes Care.
Prace przeprowadzili badacze z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (USDA HNRCA) na Tufts University w USA i z CIBER Fisiopatología de la Obesidad y Nutriciόn w Hiszpanii.
Naukowcy hiszpańscy i amerykańscy postanowili przekonać się, czy genetyka ma wpływ na korzyści dla zdrowia sercowo-naczyniowego, wypływające z diety śródziemnomorskiej.
Badanie PREDIMED (Prevencion con Dieta Mediterranea) objęło ponad 7 000 kobiet i mężczyzn, których przypisano albo do diety śródziemnomorskiej, albo do niskotłuszczowej diety kontrolnej. Przez kolejne 5 lat obserwowano ich w kierunku chorób sercowo-naczyniowych, zawału serca i udaru mózgu.
Główny autor badania, dr Jose M. Ordovas, mówi: - Nasze badanie jest pierwszym, które identyfikuje interakcję diety i genów, wpływającą na ryzyko udaru mózgu. Możliwość przeanalizowania tego związku pozwala nam poważnie rozważać opracowanie testów genetycznych, które będą wykrywać ludzi mogących zredukować ryzyko tych chronicznych chorób, a nawet im zapobiec, dzięki prostym i znaczącym zmianom w diecie.
Zobacz również:
Badacze skupili się na wariancie gentu TCF7L2 (Transcription Factor 7-like 2), który jest powiązany z metabolizmem glukozy, a którego związki z chorobami sercowo-naczyniowymi do tej pory nie były pewne.
Ok. 14% uczestników badania miało 2 kopie tego wariantu genetycznego, co zwiększało ich ryzyko choroby.
Głównym odkryciem tych prac jest to, że dieta śródziemnomorska zmniejszyła liczbę przypadków udaru mózgu w tej grupie uczestników. Wydaje się, że jedzenie, które jedli, po prostu skutecznie eliminowało zwiększone ryzyko udaru.
Rezultaty były zupełnie inne pośród osób z dietą nikotłuszczową, gdzie nosiciele 2 kopii tego genu byli 3 razy bardziej zagrożeni udarem mózgu w porównaniu do ludzi, którzy nie mieli żadnej kopii TCF7L2.
Dieta śródziemnomorska zawiera: olej z oliwek, orzechy, ryby, złożone węglowodany.
Naukowcy podsumowują, iż potrzebne są dodatkowe badania, która określą, jakie mechanizmy mogą odpowiadać za zaobserwowaną interakcję.
Planują też kontynuować badanie PREDIMED, aby przekonać się, czy inne interakcje geny-dieta także mogą odpowiadać za ryzyko udaru i zawału serca.
Komentarze do: Dieta śródziemnomorska silniejsza niż genetyka!