Dieta śródziemnomorska ma pozwalać na opóźnienie spadku funkcji poznawczych u osób w starszym wieku, podsumowuje nowe badanie amerykańskie. Przy pomocy kwestionariusza, badacze przeanalizowali zawartość talerzy 3 759 Amerykanów w wieku od 65 lat. Badanie trwało ponad 7 lat.
Później, naukowcy zmierzyli ich stopień podobieństwa do diety źródziemnomorskiej. Co trzy lata, badacze testowali zdolności mentalne uczestników badania, takie jak pamięć oraz matematyka podstawowa.
Według obserwacji amerykańskich naukowców, im bardziej sposób odżywiania był zbliżony do diety śródziemnomorskiej, tym dłużej uczestnikom badania udało się zachować zdolności poznawcze.
Badacze posłużyli się systemem punktowym, który pozwolił im zweryfikować stopień podobieństwa do diety śródziemnomorskiej. Przyznawali od 0 do 5 punktów każdej z 11 katergorii produktów spożywanych tygodniowo, przy czym 5 punktów oznaczało ilość równoznaczą z dietą śródziemnomorską.
Zobacz również:
Średnio, uczestnicy zgromadzili 28 punktów na 55 możliwych punktów maksymalnie. W ten sposób badacze obliczyli, że na każde 10 zgromadzonych punktów, zdolności mentalne pozostają młodze o 3 lat.
Ten sam rodzaj ćwiczenia został przeprowadzony z Amerykańskim przewodnikiem po żywieniu, ale nie zaobserwowano żadnych zmian w zdolnościach poznawczych u uczestników badania, którzy przestrzegali 60% z zawartych w nim zaleceń.
Podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej:
dużo całych produktów zbożowych, ryby, owoce i warzywa, czosnek, cebula, przprawy i zioła;
używanie oleju z oliwek jako tłuszczu;
codzienne spożycie roślin strączkowych, orzechów i ziaren, jogurtu oraz sera;
ograniczone spożycie mięsa kurczaka, jajek oraz produktów słodzonych;
bardzo mało czerwonego mięsa;
rozsądna dzienna dawka kalorii – od 1 800 do 2 500 kalorii na dzień.
Komentarze do: Dieta śródziemnomorka spowalnia spadek funkcji poznawczych