Wyniki najnowszych badań australijskich naukowców dowodzą, że kobiety, których dieta w okresie menopauzy obfituje w owoce, warzywa, makarony i czerwone wino, rzadziej mają uderzenia gorąca i napady nocnych potów. Odkryto, że kobiety, które jedzą dużo truskawek, ananasów, melonów i generalnie stosują dietę śródziemnomorską, 20% rzadziej skarżą się na przykre symptomy menopauzy.
Natomiast kobiety, które w trakcie menopauzy jedzą produkty bogate w cukier i tłuszcz, 23% częściej skarżą się na uderzenia gorąca i nocne poty.
- Badanie nie może udowodnić, żeby jakieś konkretne produkty zapobiegały albo wyzwalały uderzenia gorąca - piszą naukowcy. - Po raz pierwszy jednak odkryto korelację między stylem odżywiania według konkretnej diety a symptomami menopauzy, która wymaga dalszego potwierdzenia.
Nieznane są też mechanizmy biologiczne związane z tą korelacją.
W badaniach uczestniczyło 6 040 kobiet między 50 a 55 rokiem życia i pod uwagę brane było, co i jak często jadły oraz czy paliły, piły i wykonywały ćwiczenia fizyczne.
Wszystkie kobiety były w trakcie naturalnej menopauzy, co oznacza, że nie zostały poddane operacji usunięcia macicy. Na początku badań 58% uczestniczek miało uderzenia gorąca i nocne poty.
Zobacz również:
Kobiety, które podczas kolejnych dziewięciu lat badań naukowych spożywały dużo produktów charakterystycznych dla diety śródziemnomorskiej, tj. czosnek, zieloną sałatę, makarony i czerwone wino, stwierdziły rzadsze występowanie uderzeń gorąca.
Aczkolwiek warzywa generalnie, mięso i nabiał zdają się nie mieć wpływu na osłabienie bądź wzmocnienie objawów menopauzy.
Do tej pory jedynym efektywnym sposobem na ograniczenie uderzeń gorąca była terapia hormonalna. Jednak ze względu na to, że tabletki zwiększają jednocześnie ryzyko chorób serca, udaru i raka piersi, naukowcom zależało na znalezieniu alternatywnego sposobu na dolegliwości związane z menopauzą.
Możliwe, że dieta niskotłuszczowa i bogata błonnik stabilizuje poziom estrogenu oraz łagodzi uderzenia gorąca i nocne poty. Inną możliwością jest to, że dieta śródziemnomorska pozwala utrzymać ilość cukru we krwi na optymalnym poziomie, co łagodzi przykre objawy menopauzy.
Wyniki badań nadal nie pozwalają na wystosowanie jednoznacznych zaleceń dla kobiet będących w trakcie menopauzy. Ale ze względu na liczne zmiany w sferze fizycznej i psychologicznej, okres przekwitania jest dla kobiet dobrym momentem na zmianę nawyków żywieniowych i ogólne zadbanie o zdrowie.
Komentarze do: Dieta śródziemnomorska wpływa na objawy menopauzy