Od wielu lat przyznaje się, że dieta śródziemnomorska ma związek ze zdrowym trybem życia oraz mniejszą podatnością na choroby. Nowe badanie udowodniło, że ma ona wpływ na zdrowie zarówno psychiczne, jak i fizyczne.
Dieta śródziemnomorska, która charakteryzuje się spożywaniem owoców, warzyw, roślin strączkowych, ryb, oliwy z oliwek i orzechów, okazała się być korzystna pod kątem zdrowotnym. Zmniejsza podatność na chroniczne choroby oraz wydłuża życie.
Nowe badanie, przeprowadzone przez Uniwersytet Las Palmas de Gran Canaria i Uniwersytet Nawarry, polegało na analizie wpływu diety śródziemnomorskiej na jakość życia człowieka. Badanie trwało cztery lata i wzięło w nich udział ponad 11 000 studentów.
"Postępujące starzenie się populacji w krajach rozwiniętych czyni je jeszcze bardziej interesującymi pod kątem badań czynników wpływających na poprawę jakości życia i zdrowia ludności", jak wyjaśniła dla SINC, Patricia Henriquez Sánchez, naukowiec z Wysp Kanaryjskich i główna autorka badania.
Dane na temat spożycia tych produktów zostały zebrane na początku analizy, natomiast samoocena jakości życia została zmierzona po czterech latach obserwacji. W celu ustalenia, czy stosowana dieta była dietą śródziemnomorską, spożywanie warzyw, roślin strączkowych, owoców, orzechów, zbóż i ryb było wyceniane pozytywnie, natomiast konsumpcja mięsa, nabiału i alkoholu negatywnie.
Zobacz również:
Opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition rezultaty pokazują, że ci, którzy przestrzegali diety śródziemnomorskiej, mieli wyższe wyniki według kwestionariusza badającego jakość życia pod względem zdrowia fizycznego i psychicznego. Z tym, że wpływ na zdrowie fizyczne był większy niż na psychiczne.
Piramida Śródziemnomorska
Henriquez stwierdza, że "dieta śródziemnomorska jest ważnym czynnikiem związanym z poprawą jakości życia i może być uważana za model zdrowego odżywiania się. "Ta piramida żywnościowa zawiera w sobie produkty, które można spożywać codzienne, co tydzień i okazjonalnie.
W głównych posiłkach nie powinno brakować trzech podstawowych elementów: zboża, owoców i warzyw oraz nabiału. Ponadto, codziennie powinno się wypijać od 1,5 do 2 litrów wody. Oliwa z oliwek stanowi podstawowe źródło tłuszczu ze względu na swoją wartość odżywczą. Poza tym, zalecane jest umiarkowane spożycie wina i innych fermentowanych napojów.
Natomiast ryby, chude mięso i jaja są źródłem wysokiej jakości białka zwierzęcego. Na dodatek, ryby i owoce morza są również źródłem zdrowych tłuszczów.
Na szczycie piramidy znajdują się: cukier, słodycze, ciastka, napoje słodzone i słodkie pieczywo, które powinny być spożywane okazjonalne i w niedużych ilościach.