Według nowych badań opublikowanych w Canadian Medical Association Journal, syndrom metaboliczny może się cofnąć poprzez przestrzeganie diety śródziemnomorskiej z orzechami i oliwą z oliwek.
Zespół metaboliczny jest definiowany jako posiadanie trzech lub więcej czynników zagrożenia rozwoju chorób układu krążenia lub cukrzycy. Otyłość brzuszna, wysoki cholesterol, wysokie ciśnienie krwi oraz wysoki poziom glukozy – również zalicza się do czynników zagrażających.
Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych około 34% osób dorosłych choruje na zespół metaboliczny. Najczęstszym powodem choroby jest nadwaga, otyłość, bark aktywności fizycznej oraz czynniki genetyczne.
Naukowcy z Hiszpanii chcieli sprawdzić, jakie będą efekty diety śródziemnomorskiej wśród osób z syndromem metabolicznym. Dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych wzorców żywieniowych.
Dieta śródziemnomorska polega na częstym spożywaniu owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych i orzechów. Ograniczeniu spożywania czerwonego mięsa, wprowadzeniu do diety ryb i drobiu ( spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu) oraz zastąpieniu masła, zdrowymi tłuszczami takimi jak oliwa z oliwek.
Dieta śródziemnomorska jest związana z licznymi korzyściami dla zdrowia. W 2013 roku Medical News Today ogłosił, że ten rodzaj diety może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu u pacjentów z grupy wysokiego ryzyka. Najnowsze badania wykazują, że dzieci będące na diecie śródziemnomorskiej są o 15% mniej narażone na otyłość. Dieta śródziemnomorska zmniejsza otyłość brzuszną oraz poziom glukozy we krwi.
Zobacz również:
Zespół badaczy przebadał mężczyzn i kobiety w wieku od 50. do 80. roku życia, którzy byli w grupie wysokiego ryzyka chorób układu krążenia. Na podstawie badań 64% uczestników miało zespół metaboliczny.
Wszystkie osoby były częścią procesu PREDIMED – trwają badania, które mają na celu ocenić, czy dieta śródziemnomorska ma jakikolwiek wpływ na choroby układu krążenia.
Uczestniczy zostali losowo przydzieleni do jednej z trzech grup. Pierwsza grupa osób miała przestrzegać diety niskotłuszczowej, druga grupa diety śródziemnomorskiej wpieranej orzechami lub diety śródziemnomorskiej z dodatkiem oliwy z oliwek. Przestrzegano diety przez ok. 4,8 lat.
Wyniki badań wykazały, że uczestnicy, którzy byli na diecie śródziemnomorskiej z dodatkiem orzechów oraz uczestnicy z grypy diety śródziemnomorskiej z dodatkiem oliwy z oliwek, nastąpiło obniżenie poziomu glukozy we krwi i otyłości brzusznej. Ponad to 28,2 % uczestników, którzy przestrzegali diety śródziemnomorskiej nie spełniało kryteriów zespołu metabolicznego do końca przeprowadzonych badań.
Naukowcy podkreślają jednak, że żadna z diet śródziemnomorskich nie była powiązana z obniżeniem częstotliwości występowania syndromu metabolicznego.
Naukowcy twierdzą, że dieta śródziemnomorska z dodatkiem oliwy bądź orzechów nie była powiązana ze zmniejszeniem częstotliwości występowania syndromu metabolicznego w porównaniu z dietą niskotłuszczową.
Naukowcy zauważyli, że w ich badaniach są pewne ograniczenia. Wymienili, że ich wyniki badań nie mogą być generalizowane w stosunku do całego społeczeństwa z powodu tego, że uczestnicy byli starszymi osobami z wysokim ryzykiem choroby serca.
Komentarze do: Dieta śródziemnomorska z orzechami i z oliwą z oliwek może cofnąć zespół metaboliczny