Dorośli, którzy precyzyjnie przestrzegali zasad diety śródziemnomorskiej byli 47% mniej narażeni na rozwój chorób serca w porównaniu do osób dorosłych, którzy nie trzymali się ściśle tego typu diety - sugerują badania, które zostały przedstawione na American College of Cardiology na 64. Annual Scientific Session w San Diego.
- Nasze badania pokazują, że dieta śródziemnomorska jest korzystna dla wszystkich typów ludzi: u obu płci, we wszystkich grupach wiekowych, zarówno u zdrowych osób, jak również u osób z problemami zdrowotnymi - powiedział Ekavi Georgousopoulou, adiunkt na Uniwersytecie Harokopio w Atenach, w Grecji, który prowadził badania wraz z Demostenesem B. Panagiotakosem - profesorem na Uniwersytecie Harokopio. - Uważa się również, że dieta śródziemnomorska ma bezpośrednie korzyści dla zdrowia serca i pośrednie w takich chorobach jak cukrzyca, nadciśnienie i stan zapalny.
Zobacz również:
- Dziewięć przerażających faktów na temat rzeczy, które kochasz
- Dieta, a wzrok, czyli co jeść aby zachować zdrowe oczy
- Rola tłuszczów w organizmie
- Inteligentny wózek na zakupy? Tak! To możliwe!
- Jakie są najbardziej skuteczne metody na wilczy apetyt?
- Bulimia – choroba ciała czy umysłu?
- Lżejsza wersja lodów, czyli sorbet
- Rola składników mineralnych w codziennej diecie
Badanie opierało się na analizie danych ponad 2 500 osób dorosłych, w wi eku od 18 do 89 lat, którzy udzielali naukowcom informacji zdrowotnej poprzez wypełnienie ankiety raz w roku od 2001 do 2012 roku.
Naukowcy określili dietę uczestników w skali od 1 do 55 w oparciu o częstotliwości i poziom spożycia produktów charakterystycznych dla diety śródziemnomorskiej i podzielili ich na 11 grup. Osoby, które znalazły się w pierwszej trójce pod względem przestrzegania diety śródziemnomorskiej, wykazywały ścisłe przestrzeganie diety i były one 47% mniej narażone na choroby serca w ciągu 10-letniego okresu obserwacji w stosunku do uczestników, którzy znajdowali się w ostatnich trzech grupach. Każde zwiększenie punktowe w wyniku diety wiązało się z 3% spadkiem ryzyka chorób serca.
Różnica ta była niezależna od innych czynników ryzyka chorób serca, w tym wieku, płci, historii rodzinnej, wykształcenia, wskaźnika masy ciała, palenia tytoniu, nadciśnienia, cukrzycy i wysokiego poziom cholesterolu.
Komentarze do: Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko chorób serca o prawie połowę