Dieta Szwedzka czyli Dieta Kopenhaska (13-sto dniowa)
Dieta Kopenhaska zwana też szwedzką lub też trzynastką, ma na celu przede wszystkim unormowanie pracy naszego metabolizmu. Jest dietą ekstremalną - polega na stosowaniu, przez 13 dni, ustalonego z góry menu, bez jakichkolwiek ustępstw. Jakiekolwiek słodycze, lampka wina, guma do żucia, może całkowicie zniweczyć naszą dietę. Trwa 13 dni i nie wolno stosować jej dłużej, oraz nie można stosować jej częściej niż raz na dwa lata.
Jest ona skierowana szczególnie do osób zdrowych, osób, które chcą szybko pozbyć się większej liczby kilogramów. Według autorów, jeżeli jest ściśle przestrzegana powoduje utratę od 7 do nawet 20 kilogramów.
Plan żywieniowy jest dość monotonny i składa się z chudego mięsa, jaj, warzyw i niewielkiej ilości owoców. Eliminujemy z diety produkty zbożowe, słodycze i napoje alkoholowe. Oczywiście musimy pamiętać, aby wypijać codziennie około 2 litrów wody lub zielonej herbaty. Możemy również pić czarną kawę z jedna kostką cukru. Wypicie jej rano, ma pobudzić organizm do działania.
Dieta ta składa się tylko z trzech posiłków dziennie: śniadania, obiadu oraz kolacji. Można zamieniać kolację z obiadem - pod warunkiem, że będą to miało miejsce tego samego dnia. Jeśli naszą kuracja odchudzająca zostanie przerwana zanim minie 6 dni, od nowa można ja powtórzyć dopiero po trzech miesiącach. Jeśli dietę zakończymy sukcesem po raz kolejny można ja zastosować po upływie jednego roku. Zaleca się natomiast stosowanie tej diety co dwa lata.
Ponieważ jest to dieta dość restrykcyjna należy brać podczas jej trwania preparaty multiwitaminowe. Początkowe dni są najtrudniejsze. Możemy czuć się osłabieni, mogą wystąpić zawroty oraz bóle głowy. Wtedy też czujemy największy głód. Potem nieporządne objawy przechodzą a my czujemy przypływ radości i euforii z powodu utraconych kilogramów.
Zobacz również:
Plan diety kopenhaskiej:
Dzień 1 i dzień 8
Śniadanie: filiżanka kawy i kostka cukru.
Obiad: 2 jaja na twardo, szpinak gotowany i 1 pomidor.
Kolacja: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną.
Dzień 2 i dzień 9
Śniadanie: filiżanka kawy i kostka cukru.
Obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i z cytryną.
Kolacja: 1 plaster szynki, 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego.
Dzień 3 i dzień 10
Śniadanie: filiżanka kawy, kostka cukru i jedna grzanka. Obiad: gotowany szpinak, 1 pomidor i 1 świeży owoc. Kolacja: 1 plaster szynki, dwa gotowane jaja oraz sałata z olejem i z cytryną.
Dzień 4 i dzień 11
Śniadanie: 1 filiżanka kawy i jedna kostka cukru.
Obiad: tarta marchewka, jajo na twardo, i kubek chudego twarożku.
Kolacja: sałatka owocowa i dwie lub trzy szklanki naturalnego jogurtu.
Dzień 5 i dzień 12
Śniadanie: jedna duża utarta marchewka z cytryną.
Obiad: duża ryba.
Kolacja: 1 befsztyk, sałata i brokuły.
Dzień 6 i dzień 13
1 filiżanka kawy i jedna kostka cukru.
Obiad: kurczak, sałata z olejem i z cytryną.
Kolacja: 2 jajka na twardo i marchew.
Dzień 7
Śniadanie: kubek herbaty bez cukru.
Obiad: chude grilowane mięso.
Kolacja: nic.
Trzeba pamiętać, że efekt diety kopenhaskiej utrzyma się tylko wtedy, jeżeli nie wrócimy do starych nawyków żywieniowych, które doprowadziły nas do nadwagi. Jeżeli tak się stanie, efekt jo-jo wówczas jest nieunikniony. Po diecie trzeba jednak ograniczać nieco nasze jedzenie, zwłaszcza powinniśmy wystrzegać się dużej ilości węglowodanów, podjadania. Wprowadzenie zasad zdrowego żywienia pomoże nam utrzymać zgrabną sylwetkę.
Komentarze do: Dieta Szwedzka czyli Dieta Kopenhaska (13-sto dniowa)