Dieta ubogobiałkowa
Dieta ubogobiałkowa zwana także małobiałkową polega na dostarczaniu organizmowi zmniejszonych ilości białka. Pozostałe składniki odżywcze i mineralne są spożywane w standardowych ilościach bez żadnych modyfikacji. Dieta ubogobiałkowa jest przede wszystkim dietą leczniczą. Stosuje się ją przy chorobach nerek i wątroby.
W jakich przypadkach stosuje się dietę?
- przy ostrej niewydolności nerek
- przy przewlekłej niewydolności nerek
- przy niewydolności wątroby
- przy śpiączce wątrobowej
- przy zapaleniu kłębuszków nerkowych
Dieta ubogobiałkowa jest dieta lekkostrawną. Ma na celu wyeliminowanie z krwi zbędnych i toksycznych produktów przemiany materii. W efekcie dochodzi do ochrony zmienionych chorobowo narządów wątroby lub nerek. Ze względu na to, że ilości białka podawanego w diecie nie są duże, każde spożyte białko powinno być dobrej jakości. Najlepiej jest uwzględnić w jadłospisie białko pochodzenia zwierzęcego, natomiast unikać białka pochodzenia roślinnego. Podstawowym źródłem energii w diecie są węglowodany, stąd też dobrze jest spożywać produkty zbożowe niskobiałkowe.
Zobacz również:
Podczas stosowania diety małobiałkowej niemożliwe jest pełne dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości wapnia, żelaza oraz witamin, które są rozpuszczalne w wodzie. Dlatego też zaleca się regularne kontrolowanie podaży płynów i elektrolitów. Dieta małobiałkowa opiera się na spożywaniu ok. 20g błonnika na dobę. Dieta dopuszcza spożywanie 0,2-0,7 g/kg białka w stosunku do masy ciała. Normalna dieta zaleca spożywanie 1g białka/ kg. Zaobserwowano, że najlepiej tolerowane przez organizm są potrawy o smaku kwaśnym.
Dieta dopasowywana jest indywidualnie do potrzeb każdego pacjenta. W dużym stopniu ilości podawanego białka są zależne od stanu zdrowia chorego. Wartościowe białko znaleźć można w takich produktach jak białko, mleko, jaja, twarogi, produkty mleczne, chude mięsa, drób oraz ryby. Niepełnowartościowe białko pochodzenia roślinnego znajduje się natomiast w nasionach roślin strączkowych oraz produktach zbożowych. W sytuacji gdy dojdzie do wystąpienia niestrawności konieczne okazuje się uzupełnienie składników pokarmowych przy pomocy żywienia pozajelitowego.
Ważne jest by podawane tłuszcze i węglowodany były lekkostrawne i łatwo przyswajalne dla organizmu. Stąd też nie należy spożywać produktów zawierających duże ilości włókien roślinnych. W przypadku występowania skąpomoczu lub bezmoczu ważne jest ograniczenie ilości przyswajanych płynów do ok. 600 ml na dobę, gdyż w innym wypadku może dojść do przewodnienia ustroju. W takich sytuacjach należy również regularnie kontrolować bilans wodno - elektrolitowy organizmu, ponieważ gdy dojdzie do zatrzymania wody, konieczne okazuje się zmniejszenie ilości spożywanej soli kuchennej do 1-3 g na dobę.
Komentarze do: Dieta ubogobiałkowa