Dieta ubogoenergetyczna
Szczupła sylwetka to marzenie prawie każdego człowieka. Jest wiele sposobów, by ja osiągnąć. Można biegać, ćwiczyć na siłowni, tańczyć. Można też stosować różnego rodzaju diety. Trudno jednak wybrać tę właściwą spośród tych wielu, które oferują dietetycy, poradniki dla puszystych i internauci.
Łatwo się pogubić i zacząć kierować się zasadami, które, co prawda pozwolą na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale także nadszarpną nasze zdrowie.
Dieta ubogoenergetyczna jest dietą dużo bardziej efektywną i bezpieczną dla organizmu, niż diety, które proponują popularne magazyny dla pań. Choć ma obniżoną wartość energetyczną, zawiera odpowiednie proporcje wszystkich składników odżywczych.
Redukcja kalorii
W diecie ubogoenergetycznej chodzi o to, by źródłem energii nie było jedzenie, a występująca w nadmiarze tkanka tłuszczowa. 1 kilogram takiej tkanki jest bowiem równy 7000kcal. Według założeń tej diety, aby schudnąć 1 kilogram w ciągu siedmiu dni należy spożywać 1000kcal mniej dziennie lub 500kcal, jeśli chce się tracić 0,5 kilograma na tydzień.
Wartość energetyczna diety waha się pomiędzy 1000 a 1500kcal. W przypadku osób bardzo otyłych na początku kaloryczność będzie wyższa.
Ograniczenie tłuszczy
Największe ograniczenie dotyczy tłuszczy. Dziennie nie powinno się ich zjadać więcej niż 40g, z czego 10-20g to produkty tłuszczowe, które dodaje się do potraw. Zaleca się oleje roślinne, oliwę z oliwek i margarynę. Pozostała ilość to tłuszcz niewidoczny, który pochodzi głównie z produktów białkowych.
Zobacz również:
Białka na plus
Białko powinno stanowić 20-25% zapotrzebowania energetycznego. Białko zwierzęce, tak jak w diecie zbilansowanej, powinno być w trzech głównych posiłkach. Chude produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające białko to drób, wędliny, ryby, ser twarogowy, mleko i przetwory mleczne i jaja. Natomiast czerwone mięso można jeść tylko kilka razy w miesiącu, by obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Energia z węglowodanów
W diecie ubogoenergetycznej co najmniej 50% zapotrzebowania energetycznego powinno być zaspokojone przez węglowodany; ich dzienna ilość nie może być niższa niż 100g. Szczególnie polecane są produkty pełnoziarniste: pieczywo razowe, kasza gryczana, brązowy ryż, pieczywo chrupkie, otręby. Nie tylko dostarczają mniej kalorii, ale także są bogate w błonnik wspomagający odchudzanie. Pozwala on szybciej odczuć sytość po posiłku oraz reguluje przemianę materii. Korzystne jest dodawanie otrębów np. do jogurty czy sałatki; trzeba jednak pamiętać, że ich porcję zwiększa się stopniowo i popija ilością wody. Jasne pieczywo, pozostałe kasza, makarony, ziemniaki należy ograniczać.
Chociaż cukry rafinowane to też węglowodany, nie wolno przesadzać z ich spożyciem. Rzadko więc można sięgać po słodkości. Lepiej zastąpić je warzywami i owocami, dziennie należy jeść ich około 750g, szczególnie tych, które zawierają mniej kalorii.
Często i bez smażenia
Ważne jest, by jeść regularnie, by spożywać 4-5 posiłków w ciągu doby i wypijać co najmniej 1,5l płynów. Dobrym pomysłem jest popijanie dopiero po zjedzeniu posiłku, gdyż w ten sposób szybciej można uzyskać efekt nasycenia.
Potraw nie wolno smażyć. W celu ich przygotowania najlepiej stosować takie metody jak gotowania w wodzie i na parze, pieczenie w folii i na ruszcie, a także duszenie bez dodatku tłuszczu.
Inne zupy
Podczas stosowania diety ubogoenergetycznej trzeba zrezygnować z zup i sosów wysoko kalorycznych, zawiesistych, zasmażanych. Do zabielania zupy zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego. Można też zupę zastąpić sokiem warzywnym lub warzywno-owocowym.
Autor:
Angelika Szkuta
Komentarze do: Dieta ubogoenergetyczna